Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob začetku šolskih počitnic in povečanem obsegu tranzitnega prometa je agencija za varnost prometa (AVP) skupaj s policijo, Zavodom Reševalni pas, Darsom, gasilci in reševalci organizirala skupno akcijo, katere namen je bil množično opozarjati in ozaveščati, da je pravilno razvrščanje v primeru zastojev na avtocesti življenjskega pomena.

Domači vozniki pomen pravilne vzpostavitve poznajo vse bolje, tuje voznike pa je treba ozaveščati še bolj intenzivno, je povedal direktor AVP-ja Jože Hribar. Tokratna akcija je bila namenjena domačim in tujim voznikom, ki so jim razdelili 5000 novih letakov Ustvari reševalni pas v šestih jezikih (slovenskem, angleškem, hrvaškem, nemškem, madžarskem in italijanskem jeziku).

Foto: Agencija za varnost prometa
Foto: Agencija za varnost prometa

Hribar je ponovil navodila, kako se pravilno razvrstiti ob nesrečah na avtocestah: "Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na desnem prometnem pasu, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. Tako ustvarimo dovolj široko pot za dostop intervencijskih vozil."

Poklicni gasilec Žiga Zupan iz gasilsko-reševalne službe Kranj pa je opisal, s kakšnimi težavami se soočajo gasilci pri posredovanju v prometnih nesrečah. "Predstavljajte si, da ste voznik gasilskega tovornega vozila, ki tehta več kot 20 ton in hitite na mesto nesreče, v kateri je oseba dobila hude poškodbe, zato mora čim prej v bolnišnico. V vozilu imate opremo, brez katere te osebe ne morete spraviti iz vozila, a gasilski tovornjak ne more do kraja dogodka, ker nekdo ni ustvaril reševalnega pasu. Kako se počutite? Ob vsakem zastoju na AC in HC naredite reševalni pas in pomagajte rešiti življenje!" je opomnil.

Ves čas spremljamo razmere na avtocestnem križu, in zadnje raziskave in statistika kažejo, da se je od leta 2019 do danes povečal promet za devet odstotkov, če pogledamo še malo bolj nazaj, pa za 25 odstotkov. To pomeni, da je avtocestni križ ves čas močno obremenjen, je opozoril pomočnik direktorja Uprave avtocestne policije Mitja Palčič in dodal: "Zaradi naraščanja cestnega prometa, še zlasti tovornega, ki je velika obremenitev za avtocestno omrežje, je nevarnost za nastanek nesreč večja. Zato vse voznike pozivamo k previdni vožnji in spoštovanju predpisov, da bi čim bolj zmanjšali možnost in težo prometnih nesreč. Če se vseeno zgodijo, pa vselej ravnajte odgovorno in omogočite reševalni pas interventnim službam, saj nikoli ne veste, kdo na začetku kolone čaka na pomoč."

Reševalni pas rešuje življenja