Kot poudarjajo v Pravni mreži, je višina nadomestila, ki jo prejema NTV24, nesorazmerna glede na ceno, ki jo Telekom plačuje za druge programe s primerljivo gledanostjo, glede na ceno, ki jo plačuje za bistveno bolj gledane programe. Foto: BoBo
Kot poudarjajo v Pravni mreži, je višina nadomestila, ki jo prejema NTV24, nesorazmerna glede na ceno, ki jo Telekom plačuje za druge programe s primerljivo gledanostjo, glede na ceno, ki jo plačuje za bistveno bolj gledane programe. Foto: BoBo

Pravna mreža za varstvo demokracije skuša v pritožbi s pomočjo objav v medijih in pridobljeno dokumentacijo dokazati, da družba Telekom Slovenije plačuje podjetju NovaTV24.si (NTV24.si) nesorazmerno visoko nadomestilo za oddajanje televizijskih programov informativne televizije NOVA24TV. NTV24.si prejema nadomestilo prek posrednika, to je Inštituta za avtorsko pravico.

Kot poudarjajo v Pravni mreži, je višina nadomestila nesorazmerna glede na ceno, ki jo Telekom plačuje za druge programe s primerljivo gledanostjo, glede na ceno, ki jo plačuje za bistveno bolj gledane programe, ter glede na ceno, ki jo za programe NOVA24TV plačujejo konkurenti, med katerimi omenjajo družbo A1.

S tem naj bi po njihovem mnenju telekomunikacijski operater v državni lasti družbi NTV24.si dajalo neupravičeno prednost na trgu, zato je delovanje ostalih podobnih medijev oteženo. Ker so v Pravni mreži mnenja, da nedovoljeno izplačevanje državne pomoči na medijskem trgu slabi demokracijo, so Evropsko komisijo pozvali, da po uradni dolžnosti preuči podatke o domnevni nezakoniti pomoči.

Predstavnica Telekoma na večino vprašanj komisije ni želela odgovarjati

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje stranke SDS, je na to temo v torek zaslišala Ajdo Brlec iz Telekoma Slovenije. Priča, ki se je seje komisije udeležila skupaj z odvetnikom Francijem Matozom, na večino vprašanj ni želela odgovarjati, češ da se nanašajo na čas zunaj obdobja, ki ga preiskuje preiskovalna komisija. Podpredsednik parlamentarne komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) je ob tem spomnil, da je Telekom Slovenije že kmalu po nastopu aktualne vlade podpisal pogodbo z Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je pred tem ustanovil podjetnik Blaž Rant.

Iz omenjene pogodbe je po Möderndorferjevih besedah razvidno, da Telekom inštitutu kot posredniku plačuje nadomestilo za distribucijo NOVA24TV in več drugih programov. Iz omenjenega naslova naj bi se vsak mesec nateklo 100.000 evrov, težava pa je, da Telekom pred tem pogodb v zvezi z nadomestilom za distribucijo televizijskih programov nikoli ni podpisoval prek posrednikov, je med drugim poudaril Möderndorfer.

Poslanca je med drugim zanimalo, po kakšnih merilih na Telekomu določajo višino odmene za posamičen televizijski program. Ajda Brlec je pojasnila, da je meril več, eno od njih je gledanost programa, eno pa denimo, katero ciljno skupino nagovarja program.

Na vprašanje Möderndorferja, ali gledanost NOVA24TV odraža višino odmene, ki jo za omenjeni televizijski program plačuje Telekom, se je Brlecova znova zatekla k odgovoru, da omenjeno vprašanje presega pooblastila parlamentarne komisije.

Pred preiskovalno komisijo DZ-ja je pred zaslišanjem Ajde Brlec v torek ponovno sedel tudi predsednik SDS-a Janez Janša, ki je vnovič zavračal vse očitke o domnevnem nezakonitem financiranju stranke SDS in povezavah med investitorji v Novo24TV in madžarsko vlado.