Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V povezavi s pobudo 13 svetnikov za razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca pravno mnenje odvetniške pisarne Čeferin končuje ugotovitev, da bi lahko bila predčasna razrešitev direktorja pravno sporna in da očitki v pobudi niso zadostno konkretizirani.

Generalnemu direktorju RTV Slovenija se mandat izteče aprila prihodnje leto, toda 13 svetnikov je pred dnevi dalo pobudo za njegovo predčasno razrešitev. Kaduncu med drugim očitajo poslovanje z izgubo, neobvladovanje sistemskih kadrovskih tveganj, tveganj na področju poslovanja, neustreznost predlogov letnih načrtov.

V povezavi s pobudo je predsednik programskega sveta Ciril Baškovič naročil pravno mnenje o morebitnih pravnih tveganjih, povezanih s predčasno razrešitvijo, da bi svetniki lahko odgovorno odločali o razrešitvi. "To pa zato, da bi svetniki pri obravnavi tako resne zadeve bili pred samo sejo pravočasno obveščeni o treh pisnih materialih. Sami pobudi, pravnemu mnenju, ki je narejeno za uporabo svetnikov, in s pisnim odgovorom generalnega direktorja na pobudo," je pojasnil Boškovič.

Zavrnjenih osem točk očitkov

Pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin zavrača vseh osem točk očitkov in je končano z oceno, da bi bila predčasna razrešitev na podlagi premalo konkretiziranih očitkov lahko pravno sporna.

Kmetič: Gre za pritisk na svetnike

Eden izmed pobudnikov predčasne razrešitve Kadunca Slavko Kmetič razume pravno mnenje kot pritisk na svetnike. "Smo dobili po elektronski pošti. Ne vem iz kakšnih razlogov. To smatram kot pritisk na svetnike, ki bodo po svoji vesti in znanju odločali o tem. Dejstvo je, da poslovnik in zakon jasno napotujeta, kaj je vloga in pomen programskega sveta. Da on postavlja in po potrebi odstavlja generalnega direktorja," je dejal Kmetič.

Do ponedeljka popoldne ima Kadunc čas za odgovor na očitke v pobudi za njegovo razrešitev. Baškovič sicer načrtuje izredno sejo, na kateri bi glasovali o njegovi razrešitvi v ponedeljek, 2. novembra, manj verjetno pa je, da bi že v ponedeljek širili dnevni red s to točko.