Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tradicionalna proslava ob dnevu slovenske zastave je bila ob 14. uri v Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah. Osrednji govornik na proslavi je bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus.

"V 33 letih naše države nam je že samoumevno, že skoraj normalno, da imamo svojo državo, a ni bilo vedno tako. Stoletja so naši predniki hrepeneli, želeli in se borili, da bi imeli lastno državo. Leta 1991 smo našo državo tudi priborili, zato je pomembno, da spoštujemo njene simbole in z njo ravnamo spoštljivo," je, kot je poročala TV Slovenija, povedal Paternus.

Slovenska zastava ima znano razvrstitev treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije in njen najbolj prepoznaven državni simbol, so na spletni strani zapisali v društvu Heraldica Slovenica.

"Naša zastava je res lepa in nas že od daleč vabi s svojim sporočilom povezovanja, domoljubja, enotnosti in narodne zavednosti. Slovensko zastavo smo Slovenci takoj sprejeli in se z njo ne poistovetimo le v domovini, ko naši sonarodnjaki dosegajo čudovite uspehe v najrazličnejših panogah, tudi izseljenci in njihovi potomci se prek zastave Slovenije povezujejo s svojimi koreninami in jo ponosno izobešajo," so poudarili.

Ob začetku aprila, meseca slovenske zastave, so sicer v društvu v petek odkrili novo spominsko obeležje slovenski zastavi na Trgu republike, nato pa izvedli tradicionalno menjavo zastave na Wolfovi ulici, kjer je obeležje slovenski zastavi.

Dan slovenske zastave