Na klepetu so prišla na vrsto vsa vprašanja, povezana s popisom nepremičnin. Foto: RTV SLO
Na klepetu so prišla na vrsto vsa vprašanja, povezana s popisom nepremičnin. Foto: RTV SLO
Ema Pogorelčnik
Ema Pogorelčnik vodi zajeten projekt, vreden 2 milijardi tolarjev, ki po svojem obsegi in zahtevnosti daleč prekaša popis prebivalstva ali dohodninska opravila. Foto: RTV SLO

Trajal bo do aprila 2007. Oštevilčenje stanovanj in poslovnih prostorov pa že poteka. Gostja spletne klepetalnice MMC-ja je bila Ema Pogorelčnik, vodja sektorja za kataster stavb pri Geodetski upravi RS-a je hkrati vodja projekta popisa stavb.

Strah večjih lastnikov je odveč
Povedala je, da bodo s popisnimi obrazci zbirali podatke o stavbi (npr. število etaž, material nosilne konstrukcije in podobno), podatke o stanovanjih (npr. v kateri etaži leži stanovanje ali ima kopalnico, kuhinjo, klimatsko napravo) in drugo. Za nestanovanjske dele - npr. lokale ali industrijske predele pa je predviden poseben obrazec (tam se bodo zbirali podatki o oblogah sten, izolacijah, prisotnost izložbenega okna ...). Zbirali se bodo tudi podatki o lastništvu. Vsi popisni obrazci so dostopni tudi na namenski spletni strani.

Po besedah Pogorelčnikove se tistim, ki imajo veliko število nepremičnin ni potrebno bati ničesar. Geodetska uprava jim je posvetila posebno pozornost, saj bo lastnike z več kot 30 stavbami ali deli stavb obravnavala posebej, k njim pristopila posebej in jih naučila, kako lahko sami izpolnijo popisne obrazce. Poleg večjih lastnikov bodo posebej obravnavani tudi državna lastnina, lastnina občin in pa upravniki, ki se bodo odločili, da bi popisovali stavbe, ki jih imajo v upravljanju.