Dijaki in študenti bodo za brezplačno vozovnico za mestni potniški promet potrebovali upravičen razlog - če namreč dijaku ali študentu dostop do kraja izobraževanja zagotavlja že medkrajevna vozovnica, za mesečno vozovnico v mestnem potniškem prometu ni potrebe. Foto: BoBo
Dijaki in študenti bodo za brezplačno vozovnico za mestni potniški promet potrebovali upravičen razlog - če namreč dijaku ali študentu dostop do kraja izobraževanja zagotavlja že medkrajevna vozovnica, za mesečno vozovnico v mestnem potniškem prometu ni potrebe. Foto: BoBo
Slovenske železnice
Pravico do subvencioniranega prevoza bodo lahko uveljavljali dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo vsaj 5 km od izobraževalne ustanove. Foto: BoBo
Šolarji
Za dijake bodo subvencionirani prevozi v obdobju od 1. septembra do 30. junija, za študente pa od 1. oktobra do 31. julija. Foto: BoBo

Vozovnice bodo v predprodaji na voljo od 27. avgusta, zato je teden, ki prihaja, namenjen predvsem temu, da ga upravičenci izkoristijo za pripravo potrebnih dokumentov, potrdil in vloge, opozarjajo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Na pristojnem ministrstvu tako dijake in študente pozivajo, naj vse dokumente pripravijo pravočasno in si zagotovijo subvencijo še pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta.

Vzorec vloge za subvencioniran prevoz, ki jo mora potrditi izvajalec vzgojno-izobraževalnega programa, bo od ponedeljka dostopen na spletnih straneh ministrstva za infrastrukturo in prostor ter ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, pa tudi na spletnih straneh in prodajnih mestih pri izvajalcih medkrajevnega avtobusnega in/ali železniškega prevoza potnikov.

Cena je odvisna od oddaljenosti kraja bivanja
Subvencionirane mesečne vozovnice bodo lahko kupili vsi, ki imajo status dijaka ali študenta in ki stanujejo najmanj pet kilometrov od kraja izobraževanja. Cena subvencionirane mesečne vozovnice je odvisna od razdalje, na kateri upravičenec potuje v eno smer - za razdalje do 60 kilometrov cena 20 evrov, za razdalje med 60 in 90 kilometrov 30 evrov, za razdalje nad 90 kilometrov pa 50 evrov. V prodaji bodo tudi kuponske vozovnice za 10 voženj na mesec, cena take vozovnice bo 15 evrov.

Za dijake bodo subvencionirani prevozi v obdobju od 1. septembra do 30. junija, za študente pa od 1. oktobra do 31. julija.

Za zdaj v Ljubljani in Mariboru
Na podlagi subvencionirane mesečne vozovnice v medkrajevnem avtobusnem ali železniškem prometu bo imel upravičenec pravico do brezplačne uporabe mestnega prometa, po navedbah v. d. generalnega direktorja direktorata za promet Bojana Žlendra pa morajo upravičenci poleg subvencionirane medkrajevne mesečne vozovnice imeti tudi upravičen razlog za brezplačno vozovnico za mestni potniški promet - če namreč dijaku ali študentu dostop do kraja izobraževanja zagotavlja že medkrajevna vozovnica, za mesečno vozovnico v mestnem potniškem prometu ni potrebe.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor se je za zdaj dogovorilo za sodelovanje z mestnim prometom v ljubljanski in mariborski občini, glede dogovorov z drugimi ključnimi univerzitetnimi središči in mestnimi občinami pa je Žlender dejal, da novogoriška občina operativno ni bila toliko nujna predvsem zato, ker ima urejen brezplačen mestni potniški promet za vse potnike. Presenetilo pa jih je, da niso dobili odziva Mestne občine Koper. Kaj se je zgodilo, bodo preverjali prihodnji teden, ko imajo predviden tudi sestanek z Mestno občino Kranj, je dodal.

Brez dodatka za prevoz
Z uveljavitvijo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu pa se ukinja dodatek za prevoz k državni in Zoisovi štipendiji, prejemniki državne ali Zoisove štipendije, ki bivajo zunaj kraja stalnega bivališča, pa so še naprej upravičeni do dodatka za bivanje.