Žerjav je večkrat ponovil, da SLS ne gre v Jankovićevo koalicijo, Virantova stranka bo odločitev sprejela v ponedeljek. Foto: BoBo
Žerjav je večkrat ponovil, da SLS ne gre v Jankovićevo koalicijo, Virantova stranka bo odločitev sprejela v ponedeljek. Foto: BoBo
Karl Erjavec in Zoran Janković
Erjavec ni dobil mandata svoje stranke za pogovore z Janšo, DeSUS bo o sodelovanju v koaliciji Jankovića odločal v torek. Foto: BoBo

Stranke Pozitivna Slovenija, SD, Lista Virant in DeSUS so v soboto po sedmih urah pogajanj parafirale koalicijsko pogodbo in se dogovorile, da bo ministrstev 12. Dodatna nedeljska usklajevanja po besedah vodje pogajalcev Liste Virant Janeza Šušteršiča niso predvidena.

Manj je znanega o pogovorih med desnosredinskimi strankami. Sestanek predsednikov strank SDS, SLS, NSi in Liste Virant Janeza Janše, Radovana Žerjava, Ljudmile Novak in Gregorja Viranta se je v soboto zavlekel pozno v večer, zasenčil pa ga je incident, ko so neznanci poškodovali avtomobil Žerjava, poleg tega naj bi mu tudi ukradli denarnico. TV Slovenija je poročala, da se bodo predstavniki vseh štirih strank še srečevali.

Nezgovorni prvaki strank
Janša po sestanku za medije ni hotel komentirati pogajanj. Žerjav je dejal, da je šlo usklajevanje dobro. Tudi Novakova pred kamerami ni bila preveč zgovorna, povedala je, da imajo marsikaj skupnega, a da koalicija ni odvisna od njih.

Virant je po sestanku za medije ponovil, da se v stranki odločajo med dvema "načeloma enakovrednima opcijama" in zbrati morajo vse informacije, da se bodo lahko v ponedeljek odgovorno odločili.

Ugibanj bo kmalu konec
Če se bo Lista Virant odločila za sodelovanje z Jankovićem, bo imela njegova koalicija skupaj s SD-jem zagotovljenih potrebnih 46 glasov poslancev, če bi vanjo vstopil še DeSUS, pa 52. Zgolj z DeSUS-om in brez Liste Virant ima Janković le 44 glasov podpore v državnem zboru in mora za izvolitev za mandatarja računati na podporo obeh poslancev manjšin.

Če se Virantova stranka odloči za koalicijo z Janšo, bi imela ta koalicija skupaj s SLS-om in NSi-jem 44 glasov, z DeSUS-om pa 50. Predsednika DeSUS-a Karla Erjavca na večerni sestanek ni bilo.

Ugibanj o tem, ali bo Slovenija dobila levosredinsko vlado Jankovića ali desnosredinsko vlado Janše, naj bi bilo konec v ponedeljek, ko bo o tem, v katero koalicijo bodo vstopili, odločal svet Liste Virant. DeSUS bo svojo odločitev sprejel v torek, glasovanje v DZ-ju o mandatarstvu Jankovića pa bo predvidoma v sredo.