Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vprašanja je v petek pred komisijo, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, najprej odgovarjala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. V pričanju je med drugim zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovna merila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zavrnila je tudi namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije odpustil eno od zaposlenih, to naj bi bila ravno Metka Paragi.

Zaslišanje slednje ni bilo predvideno na dnevnem redu preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič, le-ta pa je Paragijevo po poročanju spletnega portala 24ur.com povabil na sejo. Nekateri člani komisije se sprva z zaslišanjem druge priče niso strinjali, sklicevali so se na postopkovne nepravilnosti, zmotil jih je tudi način, kako je priča prejela vabilo. Paragijevo so nato vendarle zaslišali.

Sorodna novica Žohar Čretnik: NLZOH je pri verifikaciji hitrih testov Majbert Pharma svoje delo opravil dobro

Kot poroča omenjeni portal, je bila virologinja 15 let nacionalna kontaktna točka pri Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), hkrati je bila zaposlena na NLZOH-u, pri katerem je vodila referenčni laboratorij za covid-19.

Po njenih besedah direktorica kompetentnim strokovnjakom ni dovolila delati na tem področju. Komisiji je Paragijeva tudi predložila elektronska sporočila, ki naj bi to potrjevala. Meni, da je bila z mesta nacionalne kontaktne točke za ECDC in nacionalnega laboratorija odrinjena, ker je delala samo strokovno in "si je kaj upala reči".

"Testi Majbert Pharm niso ustrezni. Ne izpolnjujejo pogojev ECDC-ja, niti tehničnih zahtev," je dejala. Poudarila je, da ministrstvo ni moglo samo postaviti tehničnih zahtev za hitre teste, saj je za to potrebna stroka ali nekdo iz NLZOH-a. Ker so opazili, da stvari statistično in po smernicah ne držijo, so direktorici napisali ostro pismo. Po njenih besedah poročilo NLZOH-a nima sklepov, skladnih s podatki testiranja, zato se nanj ne moremo zanašati.

Kritična je bila tudi glede tega, da naj bi testirali samo en test, saj običajno testirajo teste najmanj treh ali štirih proizvajalcev. Kot pravi, so se na seznamu zbranih proizvajalcev znašli tudi takšni, ki so ponujali teste z višjo specifičnostjo in občutljivostjo, a jih NLZOH ni želel sprejeti v verifikacijo.

Žohar Čretnik: Preverjali smo strokovne zahteve iz razpisa

Tjaša Žohar Čretnik je na seji pred tem pojasnila, da so se tako odločili zaradi omejenih kapacitet ob povečanem testiranju na covid-19 in zato, ker proizvajalcev niso želeli postavljati v neenakopraven položaj. Verifikacijo HAG-testov Majbert Pharma so opravili kot javno službo na zahtevo ministrstva za zdravje, HAG-teste drugih ponudnikov pa bi verificirali v okviru tržne dejavnosti, česar od njih "ne zahteva noben zakon".

Preverjanje tehničnih zahtev iz razpisa pa po njenih besedah ni bilo v njihovi pristojnosti. "Mi smo preverjali strokovne zahteve razpisa, torej občutljivost in specifičnost testov," je dejala.
Na sejo sta bila kot priči vabljena tudi direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki sta svojo odsotnost opravičila.