Tjaša Žohar Čretnik je zavrnila namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije hitrih testov podjetja Majbert Pharm odpustil eno od zaposlenih. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Tjaša Žohar Čretnik je zavrnila namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije hitrih testov podjetja Majbert Pharm odpustil eno od zaposlenih. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Predsednik preiskovalne komisije državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, Robert Pavšič (LMŠ), je v uvodu opomnil na očitke, da hitri antigenski (HAG) testi podjetja Majbert Pharm niso primerni za uporabo. Gre za teste, ki jih je ministrstvo za zdravje decembra 2020 od omenjenega podjetja kupilo za namen povečanja dostopnosti testiranja na okužbo na novi koronavirus.

Verifikacijo testov HAG Majbert Pharma je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), je potrdila Tjaša Žohar Čretnik. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovna merila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). "Naše rezultate smo primerjali tako z merili WHO-ja kot navedbami proizvajalca," je povedala in izrazila prepričanje, da je NLZOH svoje delo opravil dobro.

Pavšiča je nadalje zanimalo, zakaj NLZOH ni opravil verifikacije HAG-testov tudi drugih proizvajalcev. Žohar Čretnik je pojasnila, da so se tako odločili zaradi omejenih kapacitet ob povečanem testiranju na covid-19 in ker proizvajalcev niso želeli postavljati v neenakopraven položaj. Verifikacijo HAG-testov Majbert Pharma so po besedah direktorice NLZOH-a opravili kot javno službo na zahtevo ministrstva za zdravje, HAG-teste drugih ponudnikov pa bi verificirali v okviru tržne dejavnosti, česar od njih "ne zahteva noben zakon".

"Naše rezultate smo primerjali tako z merili WHO-ja kot navedbami proizvajalca," je o verifikaciji hitrih testov podjetja Majbert Pharm povedala direktorica NLZOH-a. Foto: BoBo

Na vprašanja Pavšiča, zakaj niso preverjali, ali je podjetje Majbert Pharm izpolnjevalo tehnične zahteve razpisa ministrstva, je direktorica NLZOH-a odgovorila, da to ni bilo v njihovi pristojnosti, saj pri pripravi razpisa in razpisnih pogojev niso sodelovali. "Mi smo preverjali strokovne zahteve razpisa, torej občutljivost in specifičnost testov," je poudarila.

Nato je opomnila, da HAG-testi na splošno boljše zaznavajo okužbo pri osebah z "večjim virusnim bremenom". Okuženih oseb z "nizkim virusnim bremenom" pa po njenih besedah HAG-testi ne zaznajo, kar da so večkrat pojasnjevali javnosti. HAG-testi so bili sicer uvedeni zaradi velike obremenjenosti PCR-testiranja, je povedala.

Anonimna opozorila o nepravilnosti validacije

Žohar Čretnik je pojasnila, da v času omenjene validacije ali po njej nanjo ali na NLZOH niso bile naslovljene pripombe katerega od mikrobiologov, ki bi opozarjal na nepravilnosti. Pavšič je nato navajal medijsko poročanje, po katerem naj bi eden od zaposlenih na NLZOH-u anonimno opozarjal na nepravilnosti validacije. Žohar Čretnik je dejala, da so v času poročanja očitke zavrnili, sicer pa da sama ne ve, kdo je anonimna oseba.

Pavšič je ob tem osebo javno pozval, naj se javi preiskovalni komisiji, Žohar Čretnik pa vprašal, ali anonimni zaposleni v tem primeru lahko pričakuje "povračilne ukrepe, do katerih je v preteklosti na NLZOH že prihajalo". Poslanki Mojca Škrinjar (SDS) in Monika Gregorčič (SMC) sta vprašanju Pavšiča nasprotovali, saj po njunem mnenju ni bilo spoštljivo do Tjaše Žohar Čretnik.

Pavšič je nato povedal, da naj bi opozorilo o slabi kakovosti HAG-testov Majbert Pharma na NLZOH naslovila tudi nekdanja zaposlena na NLZOH-u Metka Paragi. "Ko vas je na to opozorila, je izgubila službo, čeprav v 30 letih ni storila strokovne napake," je Pavšič očital direktorici NLZOH-a. Ta je pojasnila, da so Metko Paragi iz NLZOH-a odpustili iz drugih razlogov. Zavrnila je namigovanja, da naj bi bil na njeno mesto nato zaradi članstva v stranki SDS imenovan drug strokovnjak.

Mojca Škrinjar in Janja Sluga (NeP) sta Pavšičevemu vprašanju nasprotovali, saj da strankarska pripadnost nima vpliva na strokovno usposobljenost posameznika. Pavšič je sicer napovedal, da bo komisija Žohar Čretnik zaradi vprašanj komisije v povezavi z validacijo hitrih testov za samotestiranje morda znova povabila na zaslišanje.

Na sejo sta bila kot priči vabljena tudi direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki sta svojo odsotnost opravičila.