Lesjak s slovensko zastavo, ki jo je moralo veleposlaništvo po njenem ponovnem dvigu  sprva sneti, zdaj pa znova plapola. Foto: Twitter/MZZ
Lesjak s slovensko zastavo, ki jo je moralo veleposlaništvo po njenem ponovnem dvigu sprva sneti, zdaj pa znova plapola. Foto: Twitter/MZZ

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, je bila slovenska zastava zaradi podobnosti z rusko z droga pred veleposlaništvom v Kijevu najprej umaknjena zaradi zahteve ukrajinskih organov. Začasni odpravnik poslov jo je moral po dveh dneh sneti, ker da je "preveč podobna ruski", je pojasnil za TV Slovenija.

Na MZZ-ju so pojasnili, da je slovenski veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin ob evakuaciji osebja veleposlaništva 25. februarja zastavo Slovenije in zastavo EU-ja pred stavbo veleposlaništva pustil na drogu.

V ponedeljek, 21. marca, torej šest dni po obisku premierjev Slovenije, Poljske in Češke, Janeza Janše, Mateusza Morawieckega in Petra Fiale v Kijevu, pa je bila slovenska zastava iz varnostnih razlogov ukrajinskih organov umaknjena, medtem ko je zastava EU-ja ostala na drogu, so sporočili z MZZ-ja.

Začasni odpravnik poslov Lesjak je ob prihodu v Kijev 27. marca kot simbolno gesto ponovnega odprtja veleposlaništva Slovenije v Kijevu slovensko zastavo znova dvignil. Vendar so ukrajinske varnostne službe in policija, ki skrbi za varnost območja, veleposlaništvo zaprosile, da se iz varnostnih razlogov slovenska zastava začasno umakne, "saj bi lahko zaradi podobnosti z rusko zastavo spodbudila neželene incidente".

"Ko smo prišli v Kijev, je bilo kar vetrovno, in ko smo s ponosom dvignili nazaj slovensko in evropsko zastavo, sta lepo plapolali v vetru," je povedal Lesjak v pogovoru za TV Slovenija. A ko je veter po dveh dneh pojenjal, sta se zastavi spustili ob drog, pri čemer naj bi slovenska zastava po Lesjakovih besedah spominjala na rusko.

Kot je pojasnil, so do njega prišli pripadniki nacionalne garde in pozneje še policije ter ga prosili, ali bi lahko "začasno slovensko zastavo sneli, ker je preveč podobna ruski".

"V vmesnem času so ukrajinski varnostni organi okrepili varovanje ulice, na kateri so poleg slovenskega še druga veleposlaništva, zato je danes začasni odpravnik poslov vrnil slovensko zastavo na drog pred stavbo veleposlaništva, kjer bo tudi ostala," so še sporočili na MZZ-ju in dodali, da je veleposlaništvo v Ukrajini "dolžno upoštevati navodila tamkajšnjih varnostnih organov in poskrbeti za varnost zaposlenih na slovenskem predstavništvu".