Pred vlado je protestirala večstoglava množica, opremljena s transparenti. Foto: BoBo
Pred vlado je protestirala večstoglava množica, opremljena s transparenti. Foto: BoBo

Štromajer je na božični večer na družbenem omrežju Twitter objavil fotografijo, na kateri je bil angleški citat iz priljubljenega božičnega filma Sam doma: "Vesel božič, umazane živali." Pojasnil je, da tudi sam praznuje božič in da ni želel nikogar prizadeti, zato svojo objavo obžaluje, odstopiti pa ne namerava.

Šarčev urad: Štromajer je neprimerno tvital kot funkcionar, Črnčec to ni bil

V izjavi novinarjem je poudaril, da se je za svojo "nepremišljeno objavo, ki nikakor ni bila žaljiva, pač pa je bila fotografija napisa na pročelju londonske kinodvorane nasproti božičnega sejma, hitro, takoj in jasno opravičil".

"Verjamem, da tovrstna napaka, za katero sem se opravičil, ni razlog, da bi terjala mojo glavo kot državnega sekretarja, pristojnega za visoko šolstvo in znanost. Ni povezana z mojim delom. Verjamem, da svoje delo opravljam dobro in ga bom opravljal tudi naprej, dokler bom užival zaupanje ministra," je napovedal.

Šarec: Kot funkcionar LMŠ-ja bi bil razrešen

Premier Marjan Šarec je pred nekaj dnevi dejal, da bi bil Štromajer, če bi bil funkcionar stranke LMŠ ali kabineta predsednika vlade, nemudoma razrešen.

Jernej Štrosmajer je dejal, da tudi sam praznuje božič in da nikogar ni želel prizadeti, zato svojo objavo na Twitterju obžaluje. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Jernej Štrosmajer je dejal, da tudi sam praznuje božič in da nikogar ni želel prizadeti, zato svojo objavo na Twitterju obžaluje. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Štromajer Šarčeve izjave danes ni želel komentirati, verjame pa, da je povezana tudi s koalicijskim dogajanjem. "Sam želim delati dobro v interesu vlade, države in ministrstva," je dejal in še zatrdil, da bo v prihodnje nedvomno previdneje tvital in veliko bolj pazil, "da ne bi objavil ničesar, kar bi lahko kdor koli razumel dvoumno, žaljivo in sporno".

Priznava pa, da si nikakor ni predstavljal, da bo njegova objava sprožila tako razburjenje. "Če bi lahko zavrtel čas nazaj, tega ne objavil. To je bila boleča in grenka izkušnja, ki si jo bom dolgo zapomnil. Kaj takšnega se zagotovo ne bo ponovilo," je zagotovil.

Protestniki: Vztrajali bomo do odstopa

Današnjim protestnikom pred vlado Štromajerjevo opravičilo ni dovolj in napovedujejo, da bodo dejavnosti nadaljevali, dokler ne bo odstopil. Pod peticijo za njegov odstop se je podpisalo že več kot 5.000 ljudi.

Pod peticijo pa sta se v imenu koordinacijskega odbora podpisala tudi Metka Zevnik in Aleš Primc, ki sta se prav tako udeležila protesta pred vlado.