Na posvetovalnem referendumu se je odločalo o ustanovitvi 13 pokrajin. Predlog ni dobil podpore volivcev. Zdaj bodo, kot kaže, predlagane tri pokrajine. Foto: MMC RTV SLO
Na posvetovalnem referendumu se je odločalo o ustanovitvi 13 pokrajin. Predlog ni dobil podpore volivcev. Zdaj bodo, kot kaže, predlagane tri pokrajine. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
V parlamentarno proceduro bo po Pahorjevih besedah kmalu prišel zakon o ustanovitvi pokrajin. Foto: DZ
Stane Vlaj
Vlaj se sprašuje, kdo je svetoval Pahorju, saj mu je sam, pa tudi številni drugi strokovnjaki, svetoval od šest do osem pokrajin, kar je po njegovih besedah najbolj racionalna odločitev. Foto: MMC RTV SLO

Borut Pahor je v odgovoru na poslansko vprašanje med drugim omenil, da bo vlada v kratkem v parlamentarni postopek vložila zakon o ustanovitvi pokrajin. Pojasnil je, da je strokovni svet tik pred koncem priprave zakona. "Bržkone se bomo odločili za tri razvojne pokrajine," je dejal Pahor.

Za uvedbo treh pokrajin ni nikakršnih strokovnih argumentov, mešajo se jabolka in hruške, je za MMC dejal Stane Vlaj. Najverjetneje temelji na štirih zgodovinskih deželah ali regijah v smislu kohezijske politike. To ni ustavna koncepcija pokrajin in Vlaju se zdi grozljivo, da se nekdo tako igra s tektonskimi premiki v Sloveniji. Poleg tega predlog krši idejo regionalno-pokrajinske uprave v Sloveniji.

SVLR: Tri, šest ali osem pokrajin
V Službi vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko so podali dodatna pojasnila v zvezi s Pahorjevo izjavo. Zapisali so, da vlada nadaljuje aktivnosti za vzpostavitev pokrajin v Sloveniji. Ustanovljen je bil strateški svet za regionalizacijo in decentralizacijo, ki se je sešel dvakrat. Na drugem srečanju so se strokovnjaki dogovorili o ustanovitvi ožje delovne skupine, ki bo v kratkem dodelala funkcionalno, finančno in organizacijsko-upravno komponento pokrajin, pri tem pa bo upoštevala ustavno koncepcijo pokrajine. Strateški svet se je opredelil tudi do teritorialne sestavine in podprl koncept večjih pokrajin v Sloveniji (tri oziroma šest ali osem pokrajin). To bi bile za Slovenijo velike ozemeljske enote z dovolj velikima gospodarskim in človeškim potencialom.

Vlaj: Najbolj optimalna rešitev od šest do osem pokrajin
Vlaj se sprašuje, kdo je svetoval Pahorju, saj mu je sam, pa tudi številni drugi strokovnjaki, svetoval od šest do osem pokrajin, kar je po njegovih besedah najbolj racionalna odločitev. Meni, da je za predlog uvedbe treh pokrajin krivo popolno nerazumevanje lokalne samouprave, ki se jo postavlja čisto ob stran. Vlada nima nobene strategije o tem, kako si predstavlja lokalno samoupravo. Vlaj je dodal, da bi morali lokalno samoupravo ločiti od zdajšnje službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko, saj zdajšnja služba ne ve, kaj lokalna samouprava sploh je.

Ob tem je opozoril, da gre najverjetneje za predlog oziroma idejo o ustanovitvi treh pokrajin, ki jo Pahor ponavlja že ves čas, saj zakona ni videl še nihče. Pahorju je ob koncu še svetoval, naj bolj posluša stroko, in sicer pravo stroko, ne pa tiste domnevne stroke.

SVLR: Osnutku sledi javna razprava in posvetovanje z občinami
V Službi vlade RS za lokalno samoupravo so zapisali še, da bo osnutku zakona o ustanovitvi pokrajin sledila javna razprava, pa tudi posvetovanje z občinami in pridobitev njihovih mnenj. Vlada bo po tem dokončno oblikovala predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, ki je bil po normativnem programu dela vlade za obravnavo v državnem zbpru predviden decembra letos.