Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obstoječi obliki bo ukinjeno 1. januarja 2024, ko bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v skladu z julija sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju začel zbirati obvezni zdravstveni prispevek.

Vzajemna, ki danes 93 odstotkov prometa ustvarja iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, naj bi se takrat preoblikovala v delniško družbo in bo lahko po zagotovilih finančnega ministra Klemna Boštjančiča še naprej izvajala svojo dejavnost. Da bi zaščitili zavarovance, ki po prenehanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bodo imeli več pravnega razmerja z Vzajemno na podlagi zavarovalne pogodbe, pa je treba sprejeti predlagani zakon.

Predlog zakona določa, da Vzajemna svojemu ustanovitelju, to je ZZZS, vrne njegov vložek ob ustanovitvi, bodisi v denarju bodisi v delnicah. Približno 800.000 zavarovancem pa se bodo izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe. Vlada je denarno poplačilo zavarovancev predvidela za primer, da vrednost posameznega deleža ne presega 70 evrov, nato so člani odbora DZ-ja za finance ta znesek zvišali na 130 evrov, zdaj pa so poslanci koalicije vložili dopolnilo za znižanje tega zneska na 120 evrov.

Sorodna novica DZ: Poslanci bodo odločali tudi o odloku, ki omogoča večjo državno porabo v letu 2024

Agencija za zavarovalni nadzor je namreč po obravnavi na matičnem delovnem telesu ocenila, da bi bilo smiselno mejo izplačila določiti pri 120 evrih, kar bi zagotavljalo zadostno višino kapitalske ustreznosti, ki bi omogočala nemoteno nadaljnje poslovanje Vzajemne, je pojasnil minister Boštjančič.

Poudaril je, da je namen zakona zaščititi premoženjske pravice vseh treh deležnikov – Vzajemne, njenega ustanovitelja ZZZS-ja ter njenih članov. Na ta način se bodo lahko na presečni dan pripoznali deleži vsem obstoječim zavarovancem Vzajemne, obenem se bo določil delež ustanovitelja ter omogočilo nadaljnje poslovanje Vzajemne, je povzel.

V stranki SDS predlagajo, da se statusno preoblikovanje Vzajemne ne izvede, nekaj dopolnil so vložili tudi poslanci NSi-ja. DZ bo o vseh glasoval še nocoj, vlada pa nato predlaga, da DZ še na tej seji opravi tudi tretje branje in s tem dokončno potrdi zakon. Z njegovo uveljavitvijo bodo lahko stekli postopki za izračun vrednosti kapitala na dan 31. december 2023, ki bo nato podlaga za določitev deležev upravičencev v novi delniški družbi.