Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po predlogu naj bi višje nadomestilo prejemali od 1. julija, so sporočili iz NSi-ja.

Kot predlagatelji spremembe zakona so si za cilj postavili, "da staršem otrok s posebnimi potrebami, ki danes prejemajo 588 evrov neto nadomestila, od 1. julija 2021 prejmejo višje nadomestilo, in sicer 736 evrov neto, kar ustreza minimalni neto plači. S tem zakonom uresničujemo tudi svojo veliko željo, da otrokom s posebnimi potrebami in njihovim staršem pomagamo sistemsko in vsem naenkrat," so zapisali.

Nadomestilo trenutno znaša približno 750 evrov bruto, po predlogu pa bi znašalo 1024,24 evra bruto.

Kot je na petkovi novinarski konferenci dejal poslanec NSi-ja Aleksander Reberšek in prvopodpisani pod predlogom zakona, je delo staršev, ki uveljavljajo pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek, zelo težko, odgovorno ter fizično in psihično naporno.

Starši s prejetim nadomestilom preživljajo sebe in svojega otroka, kar je zaradi tako majhnega zneska lahko še dodatna socialna težava, je povedal. Po njegovem mnenju je tako zahteva po višjem nadomestilu, ki jo je pred mednarodnim dnevom redkih bolezni javno izrazilo Društvo Viljem Julijan, upravičena.

Nadomestilo se je od leta 2011 uskladilo samo enkrat, in sicer za nekaj manj kot 18 evrov, kar na leto znaša 1,6 evra, je dejal Reberšek, za to težavo od tedaj ni bilo posluha.

Poslanci predlagajo obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku.