Lenart Šetinc, Marko Laznik, Miha Klun, Amalija Lukner in Maruša Tratnjek so bili razrešeni septembra. Foto: BoBo
Lenart Šetinc, Marko Laznik, Miha Klun, Amalija Lukner in Maruša Tratnjek so bili razrešeni septembra. Foto: BoBo

Člane, ki jih v nadzorni svet RTV-ja imenuje parlament, predlagajo politične stranke, o njih pa bo prihodnji četrtek prva odločala mandatno-volilna komisija in jih predlagala v imenovanje DZ-ju. Bogomirja Eržena tako predlaga SD, Damijan Knapa Državljanska lista, Marto Kos Marko Pozitivna Slovenija, Gordano Višinski DeSUS, Draga Zadergala pa SDS, poroča spletno Delo.

V DZ-ju sicer imen kandidatov na vprašanje MMC-ja ne želijo razkriti, dokler ne bo gradivo za sejo poslano članicam in članom mandatno-volilne komisije.

K razrešitvi petih nadzornikov RTV Slovenija je aprila pozval parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino. Na isti seji so tudi zavrnili poročilo nadzornega sveta ter ga ocenili kot nepopolnega in zavajajočega. Vlada je nato konec julija predčasno razrešila štiri člane nadzornega sveta, ki so predstavljali ustanovitelja.

Zakonodajno-pravno služba DZ-ja: Razrešitev ni skladna z zakonodajo
Da razrešitev ni skladna z zakonom, so najprej opozorili v SD-ju, njihovemu mnenju pa so se pridružili številni pravniki. Predsednik DZ-ja Gregor Virant je zato za mnenje zaprosil zakonodajno-pravno službo parlamenta, ki je zapisala, da je "predčasno prenehanje mandata članov nadzornega sveta RTV Slovenija dopustno le v okviru zakonsko vnaprej določenih (ustavno dopustnih) razlogov za prenehanje mandata, s čimer pa predlog sklepa ni skladen".

Koalicija je namreč v obrazložitvi zapisala, da razrešitev predlagajo, "ker je Poročilo o delovanju nadzornega sveta RTV Slovenije v letu 2011 nepopolno in zavajajoče". Takega razloga pa po mnenju zakonodajno-pravne službe ni mogoče uvrstiti med razloge, ki jih za prenehanje mandata nadzornikov določa Zakon o Radioteleviziji Slovenija. DZ je razrešitev kljub temu izglasoval.

Svoje nadzornike razrešila tudi vlada
Predtem je svoje predstavnike razrešila tudi vlada, in sicer Marjana Sedmaka, Natašo Koprivšek, Aljošo Štampar Strojina in Matjaža Medveda. Prejšnji teden se je sklenil javni poziv ministrstva za izobraževanje, znanost kulturo in šport za njihove naslednike. Štirje razrešeni nadzorniki so sicer sprožili upravni spor, saj menijo, da za razrešitev vlada ni imela zakonske podlage. Vendar je upravno sodišče njihovo pobudo zavrnilo, saj zanje po mnenju sodišča ni predvidenega pravnega varstva. Nadzorniki se bodo nad odločitvijo sodišča pritožili.

V nadzornem svetu zavoda, ki bi se mu mandat sicer iztekel 2014, sta trenutno le še dva člana, in sicer predstavnika zaposlenih.