Predsednica države Nataša Pirc Musar in Anita Ogulin ob prejemu zlatega reda za zasluge. Foto: Urad predsednice Republike Slovenije
Predsednica države Nataša Pirc Musar in Anita Ogulin ob prejemu zlatega reda za zasluge. Foto: Urad predsednice Republike Slovenije

Anita Ogulin je dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, ki se je prejšnji teden preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM. Kot so v predsedničinem uradu zapisali v sporočilu za javnost, je bila Ogulin vrsto let zadnje pribežališče za premnoge pozabljene otroke in družine. "S svojo izjemno predanostjo in dolgoletnim delom na področju socialnega varstva in dobrodelnosti je pripomogla k izboljšanju življenjskih razmer številnih otrok, družin ter posameznikov v stiski," so zapisali v sporočilu za javnost.

Bila je ustanoviteljica Fundacije predsednika republike Pustimo jim sanje, mentorica na otroških parlamentih, vzgojiteljica, pedagoška vodja na letovanjih, taborih in izletih. Ustanovila je tudi štipendijski sklad za revne otroke pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, s čimer je omogočila izobraževanje številnim otrokom iz družin s finančnimi težavami.

Sorodna novica ZPM Ljubljana Moste - Polje odslej nosi ime po svoji dolgoletni predsednici Aniti Ogulin

Ogulin je avtorica in soavtorica številnih programov, med katerimi izstopajo Avtobus sreče, Nikoli sam, Botrstvo v Sloveniji, Boom počitnice ter projekt Mladi in Evropa. Ti programi so pomagali prebuditi občutek sprejetosti in lastne vrednosti pri otrocih ter omogočili njihovo socialno vključenost. Program Botrstvo v Sloveniji je z njeno pomočjo omogočil podporo več kot 13.000 otrokom, zbranih je bilo več kot 33 milijonov evrov sredstev in v programu se je v krog solidarnosti povezalo več kot 10.000 botrov.

"Anita Ogulin je s svojim delom prispevala k uresničevanju odprte, otrokom prijazne družbe, k zagotavljanju varnega otroštva in mladosti ter enakih možnosti za vse otroke. Njeno delo in dosežki na področju socialnega varstva in dobrodelnosti so izjemni, za vedno dragoceni. Podeljeno odlikovanje je tako izraz globoke in iskrene hvaležnosti za njeno srce, polno neizmerne dobrote in sočutja do sočloveka," so v uradu predsednice zapisali v obrazložitvi.

Ogulin je za svoje delo prejela tudi številna druga priznanja, vključno z nazivom Slovenka leta po izboru Nedeljskega dnevnika, častna meščanka Ljubljane, Delova osebnost leta, ime leta Vala 202, letos pa je prejela tudi kip častne Slovenke za vse čase. Takratni predsednik republike Danilo Türk ji je leta 2012 podelil odlikovanje red za zasluge.