Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Predsednica društva Maus Nataša Švikart je priznala, da si je izposodila 30.000 evrov, Galova mama, Nataša Vrbnjak Šteflič, pa je ob kazenski ovadbi in prekinitvi sodelovanja z društvom prepričana, da je bilo doniranih sredstev precej več od razkritega.

Galova mama je za Radio Maribor zaupala, da so se v sodelovanju z Natašo Švikart pri zbiranju denarja za operacijo rok v ZDA težave pojavljale ves čas. Izpiskov od zbranih donacij ni dobila, zgolj ustna pojasnila o stanju na računu. Po uspešni zgodbi o Krisu je Galova mama v preteklih dneh zahtevala izpiske, ob snidenju s Švikartovo pa je sledila kruta resnica. Namesto uradnih izpiskov je dobila doma narejeno razpredelnico donacij, izpiske končne številke na transakcijskem računu in priznanje predsednice društva Maus, da si je izposodila 30.000 evrov. Ta se je pisno zavezala, da bo denar vrnila, do kdaj, pa ni znano. Pred mikrofon sicer ni želela.

Potem ko naj bi zbrali dobrih 61.000 evrov, nekaj manj kot 9.000 evrov so že nakazali v ZDA, pa na transakcijskem računu ostaja dobrih 18.000. Po mnenju Nataše Vrbnjak Šteflič je "zmanjkalo" več kot 34.000 evrov, prepričana je namreč, da je vsota zbranih sredstev še višja.

Zaradi negativne izkušnje z društvom Maus bo po njenem mnenju zbiranje sredstev zdaj še težje, za Galovo operacijo in trimesečno rehabilitacijo v ZDA pa jim manjka še 102.000 evrov.

Šestletni Gal se je namreč rodil z redko deformacijo rok, ki jih ne more normalno premikati in obračati, kar mu otežuje vsakdanje življenje. V ZDA so jim potrdili, da lahko izvedejo operacijo, ki bi mu izboljšala stanje.

Predsednica dobrodelnega društva si je za lastne potrebe sposodila 29 tisoč evrov
Štajerski humanitarni delavci za jasna pravila v prostovoljstvu

Štajerske nevladne organizacije pod vodstvom Petre Greiner (Zavod 13), Ninne Kozorog (Humanitarček) in Borisa Krabonje (UP-ORNIK) so izpostavile pritiske, s katerimi se srečujejo zadnje čase. "Vsak izmed nas svojo dejavnost upravlja srčno, predano in z veseljem, vendar se ob povečanem številu pritiskov, pomanjkanju lokalne podpore in solističnih akcijah posameznikov, ki se izjalovijo in mečejo slabo luč na nas, komajda še postavljamo v prostovoljske čevlje," so zapisali v pismu javnosti.

Organizatorje humanitarnih akcij opozarjajo na spoštovanje zakona o zaščiti osebnih podatkov oziroma zaščito identitete in dostojanstva prejemnika pomoči. "Jasno podpiramo angažiranost posameznikov pri prostovoljskem delu, vendar se ne strinjamo s solističnimi akcijami posameznikov, ki za seboj nimajo ustrezne logistične, pravne infrastrukture ali potrebnih izkušenj. Obseg akcije mora biti premo sorazmeren z izkušnjami organizatorja. Predvsem pa obsojamo nabirke brez jasno izražene potrebe prosilca," so zapisali.

"Obsojamo vse afere, ki so v zadnjih treh letih pretresle Štajersko in pomembno zmanjšale zaupanje v humanitarne oziroma nevladne organizacije," so še izpostavili.

Zapleti pri dobrodelnih akcijah za Krisa in Gala