Sorodna novica SDS: Golobova vlada ni vložila enega predloga, mi smo jih več vložili v dobrobit državljanov

Poslanci so obravnavali več predlogov, ki jih je opozicija vložila na ustanovni seji novega sklica DZ-ja. Na dnevnem redu izredne seje so predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim želijo v stranki SDS zmanjšati obseg administrativnih nalog družinskih zdravnikov, z zakonom o zdravstveni dejavnosti pa zagotoviti kontinuiteto obravnave bolnikov, ki se zdravijo pri koncesionarjih.

Na poslanskih klopeh je tudi predlog zakona SDS-a o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Vzeli bi vzorce las, urina ali krvi, funkcionarji pa bi se testiranja morali udeležiti enkrat letno.

Predvidoma bo DZ obravnaval tudi nekaj zakonodajnih predlogov, ki so jih pripravili v poslanski skupini stranke NSi, in sicer predloge novel zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o urejanju trga dela.

Seja je bila prekinjena okoli 22. ure in se bo nadaljevala v petek ob 10. uri.

Burni razprava o prisotnosti poslancev

Urška Klakočar Zupančič, predsedujoča. Foto: Državni zbor
Urška Klakočar Zupančič, predsedujoča. Foto: Državni zbor

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič bo prihodnji teden opravila posvet z vodji poslanskih skupin o delu DZ-ja. Med njo in poslanci se je na seji zaiskrilo, ko je povedala, kdo izmed odsotnih poslancev se ni opravičil. Poslanci so jo pozvali, naj ne vzpostavlja novega reda in ostane pri tem, da navede le tiste, ki so odsotnost opravičili.

Klakočar Zupančič je ob začetku seje skladno s poslovnikom naštela poslance, ki so svojo odsotnost opravičili. Za tem je naštela še tiste, katerih opravičila so prispela naknadno. Nato je navedla tudi nekatere poslance, ki jih takrat ni bilo v dvorani, kar sicer ne velja za običajno prakso. Hkrati je pozvala, da naj poslanci ob začetku seje sedijo v poslanskih klopeh ali se opravičijo.

Takšna poteza je povzročila razburjenje med poslanci opozicije kot tudi koalicijskega SD-ja. Predsednica DZ-ja jim je ob tem odgovorila, da ne bo odstopila od tega načina.

Vodja poslancev opozicijske SDS-a Jelka Godec je opozorila, da predsedujoči na seji po poslovniku ne ugotavlja, kdo je neupravičeno odstoten, pač pa je za to pristojna mandatno-volilna komisija DZ-ja. Potezo Klakočar Zupančičeve je označila za "mobing poslancev". Če bo takšno prakso nadaljevala, pa bodo v SDS-u zahtevali njen odstop, je še napovedala.

Medtem pa je v bran predsednici DZ-ja stopil njen strankarski kolega Darko Kranjc. "Imamo nekatere poslance, ki nikoli niso tu, in mislim, da je prav, da ljudstvo to ve," je dejal.

"Vi niste nad nami, vi ste samo prva med enakimi," pa je Klakočar Zupančičevi očital vodja poslancev SD-ja Jani Prednik. Njegova strankarska kolegica, sicer tudi podpredsednica DZ-ja Meira Hot pa je predlagala sklic komisije za poslovnik, na kateri bi obravnavali vprašanje, ali se poslanci, ki so sicer v DZ-ju, a na sestankih ali v svojih pisarnah, štejejo kot prisotni na sejah.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj pa je pozval k iskanju "pozitivnih spodbud", med drugim je predlagal, da dogovor o tem poskušajo doseči vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednice DZ-ja.

Klakočar Zupančič bo tako v prihodnjem tednu z vodji poslanskih skupin opravila posvet o delu v DZ-ju, so za STA potrdili v DZ-ju. Pogovor bo med drugim tekel o tem, kako voditi nadzor nad prisotnostjo in navzočnostjo na sejah.

Poslovnik DZ-ja sicer določa, da mora poslanec, ki ne more priti na sejo DZ-ja ali delovnega telesa, katerega član je, o odsotnosti in razlogih zanjo obvestiti predsednika DZ-ja oziroma predsednika delovnega telesa najpozneje dan pred začetkom seje oz. dan pred nadaljevanjem prekinjene seje, razen če tega ne more storiti zaradi višje sile.

Za dneve neopravičene odsotnosti s seje poslancu ne pripadajo plača, regres za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, postopek o tem pa vodi mandatno-volilna komisija DZ-ja.

Začasna prekinitev seje

Današnjo izredno sejo DZ-ja so sicer ob obravnavi te točke prekinili po tistem, ko je Šetinc Pašek predvajala posnetek iz oddaje Kdo vam laže? na televiziji Nova24TV, na katerem je eden eden od klicateljev v studio pozval k oboroženemu uporu proti aktualni oblasti, voditelj Boris Tomašič pa je njegov klic pospremil z besedami: "Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli."

Na policiji sicer zaradi varstva osebnih podatkov primera ne komentirajo, so pa v odzivu za STA zapisali, da so z izjavami že seznanjeni in preverjajo obstoj morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška. Pri tem bodo sodelovali tudi s pristojnim državnim tožilstvom.