Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Od nove vlade pričakujem, da bo čim prej, takoj ko bo možno, sprejela sklep, s katerim bo uredila ustrezno kadrovsko opremljenost. Razumeti morate, da so ljudje, ki so prišli s temi otroki iz Ukrajine, travmatizirani. To so ljudje, ki so doživeli grozote in so odtrgani od svojih družin in svojih najdražjih, nekateri tudi od svojih otrok," je povedala predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič.

Po njenem mnenju mora vlada poskrbeti tudi za ustrezno finančno podporo za kadre, ki bodo delali s temi otroki, in za oskrbo otrok. "Prav tako je treba poskrbeti za ustrezno zdravstveno oskrbo teh otrok. Pomembno je tudi, da morajo biti nemudoma integrirani med svoje vrstnike, ki živijo v okolju. Teh otrok ne smemo ločevati," je še poudarila.

V Slavini je sicer nastanjenih 20 otrok v starosti od enega do šestih let; z njimi je osem medicinskih sester in tri zdravnice s svojimi otroki. Njihova sirotišnica je stala v mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine, kjer trenutno potekajo hudi boji, saj ga poskušajo ruski napadalci zavzeti s silovito ofenzivo.

Primanjkuje kadrov

Za kadrovsko pomoč je zaprosila tudi direktorica sirotišnice Katerina Doncova, ki je izrazila hvaležnost slovenski vladi, da je sprejela sirote. "Tu je deset vzgojiteljic in 20 otrok, nekateri s posebnimi potrebami (...) Skrbnice zanje skrbijo 24 ur na dan, kar je zelo naporno, zato nam je trenutno najpomembneje, če bi nam lahko Slovenija pomagala z ljudmi, sodelavci pri oskrbi," je danes novinarjem povedala Doncova.

Klakočar Zupančič si želi, da bi rešili tudi migracijsko politiko, predvsem kar se tiče mladoletnikov, ki so nastanjeni v natrpanih azilnih domovih. "Gre za ljudi, ki so ostali brez vsega, in bi se morali v demokratični državi počutiti svobodne. In to je moja naloga," je dejala.

Slavino, ki je v neposredni bližini vojaškega vadišča Poček, so v času obiska predsednice DZ-ja preletavala vojaška letala, ki so pri otrocih vzbujala nelagodje, saj so preživeli več letalskih napadov, pred katerimi so bežali v zaklonišča, je povedala Doncova. Mirijo jih, da ta letala ne nosijo bomb, da so to prijazna letala, je dodala.

Vodja regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk pa je glede tega povedal, da se je pred začetkom mednarodne vojaške vaje v Slavini oglasil visoki predstavnik Slovenske vojske in napovedal dogajanje, tako da se ob hrupu letal niso prestrašili.

Današnji obiskovalci so otrokom v Slavino prinesli zvezke, barvice in hrano.

Urška Klakočar Zupančič obiskala ukrajinske sirote