Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Foto: STA/Bor Slana
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Foto: STA/Bor Slana

Tatjana Rojc je prejela zlati red za zasluge za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu ter pri izvedbi slovesnosti na Bazovici in v Gorici/Novi Gorici, srebrni red sta prejela Walter Bandelj in Ksenija Dobrila, Roberto Dipiazza pa je prejel srebrni red za zasluge za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu ter pri izvedbi slovesnosti na Bazovici.

Utemeljitve

Tatjana Rojc, senatorka Italijanske republike, je ves čas odločno podpirala zamisel o vrnitvi Narodnega doma slovenski manjšini v lastništvo in s tem za spremembo 19. člena Zaščitnega zakona za slovensko manjšino na način, da je bil Narodni dom manjšini namesto v uporabo vrnjen v lastništvo. S svojo zavzetostjo in srčnostjo je prepričevala in nazadnje prepričala svoje italijanske prijatelje, da je bila sprememba zakona v italijanskem parlamentu sprejeta pravočasno in je bil Narodni dom pravno in formalno dokončno vrnjen slovenski manjšini, so zapisali v utemeljitvi.

Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO), je v sodelovanju s Ksenijo Dobrila, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), z zavzetostjo in neomajnim optimizmom prispeval k poenotenju stališč znotraj slovenske manjšine in poenotenju obeh krovnih organizacij pri oblikovanju skupne zahteve, da se Narodni dom v Trstu vrne v lastništvo slovenski manjšini.

Ksenija Dobrila, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), je v sodelovanju z Walterjem Bandljem, predsednikom Sveta slovenskih organizacij (SSO), prizadevno in z neuklonljivo predanostjo skupni prihodnosti prispevala k poenotenju stališč znotraj slovenske manjšine in obeh krovnih organizacij pri oblikovanju skupne zahteve, da se Narodni dom v Trstu slovenski manjšini vrne v lastništvo.

Roberto Dipiazza, dolgoletni župan Trsta, je s svojimi osebnimi prizadevanji za izvedbo koncerta predsednikov Slovenije, Italije in Hrvaške v Trstu že leta 2010 izkazal svojo privrženost pomiritvi in spravi med narodi, ki po tragičnih zgodovinskih izkušnjah iščejo boljšo in predvsem skupno prihodnost. Postoril je vse potrebno, da so bili postopki za vrnitev Narodnega doma izpeljani korektno in pravočasno. "Za odločitvijo, da mora biti Narodni dom vrnjen slovenski manjšini, je stal trdno in neomajno," so zapisali v predsednikovem uradu.