Posvet pri predsedniku Borutu Pahorju. Foto: Daniel Novakovič/STA
Posvet pri predsedniku Borutu Pahorju. Foto: Daniel Novakovič/STA

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v izjavi za medije po srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem pojasnil, da med kandidati za ustavnega sodnika podpirajo Andraža Terška, saj da ima dodelana mnenja glede socialne države in človekovih pravic.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je po posvetu pri predsedniku republike pojasnil, da je Pahorju predstavil ožji nabor kandidatov za ustavnega sodnika, vendar o imenih ni želel govoriti. Zdaj je naloga predsednika republike, da po razmisleku DZ-ju predlaga kandidate, za katere bo presodil, da uživajo večinsko podporo, je dejal. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša ni želel razkriti, koga od kandidatov bi podprli, saj so se odločili, da predsedniku republike prepustijo, da oblikuje takšen predlog, ki bo na seji DZ-ja tudi izglasovan.

Podobno je vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper dejala, da imen ne želijo izdajati, saj želijo "zaščititi tako integriteto kandidatov kot integriteto samega postopka". Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je pojasnil le, da je treba počakati, katerega kandidata bo predsednik republike predlagal. Je pa po njegovih besedah smiselno, da predlaga enega samega. Do predlaganih kandidatov se ni opredeljeval niti poslanec narodnih skupnosti Felice Žiža.

Terška podprl še LMŠ, druge poslanske skupine izbire ne razkrivajo

Sorodna novica LMŠ za ustavnega sodnika podpira Terška, SDS, SMC in SD za zdaj molčijo

Podobno redkobesedni so bili predstavniki poslanskih skupin o tem vprašanju tudi po srednih posvetovanjih pri predsedniku republike. Le v LMŠ-ju so se izrekli za Terška, v koalicijskih strankah SDS in SMC ter opozicijskem SD-ju pa svoje izbire niso razkrivali.

Na podlagi ponovnega poziva predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika je urad dobil pet predlogov. Poleg Terška so predlagani Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič in Urban Vrtačnik. Pahor išče novega ustavnega sodnika, ker se je sodnici Dunji Jadek Pensa 14. julija iztekel mandat. To je že tretji poskus iskanja njenega naslednika.

V zadnjem krogu je Pahor v DZ-ju za mesto ustavnega sodnika predlagal Anžeta Erbežnika, ki pa je v DZ-ju prejel 44 glasov oz. dva premalo za imenovanje. Še dva glasova več sta v prvem krogu zmanjkala Teršku. Pahor je tedaj poleg Terška predlagal še Barbaro Zobec, a je ta nato odstopila od kandidature.

Pahor bo za sodnico na Splošnem sodišču EU-ja predlagal Majo Brkan

Predsednik Pahor je končal prvi krog dvodnevnih posvetovanj z vodji poslanskih skupin o kandidatih za sodniški mesti na Splošnem sodišču EU-ja in Sodišču EU-ja v Luksemburgu. Po opravljenih pogovorih je ugotovil, da se za mesto sodnice Splošnega sodišča EU-ja obeta prepričljiva večina kandidatki Maji Brkan, izredni profesorici za pravo EU-ja na Pravni fakulteti Univerze v Maastrichtu.

"Predsednik republike presoja, da kandidatka tako s svojim obširnim strokovnim znanjem kot izkušnjami izpolnjuje zahtevna merila za to funkcijo, zato bo dr. Majo Brkan predlagal kot kandidatko za sodnico Splošnega sodišča EU-ja v Luksemburgu," so sporočili s predsednikovega kabineta. Za drugi dve funkciji – ustavnega sodnika in sodnika Sodišča EU-ja – bo Pahor nadaljeval posvetovanja o kandidatih, saj želi za izbrane kandidate ugotoviti dovolj zanesljivo podporo, so še sporočili iz njegovega urada.

Posvetovanja o kandidatu za sodniško mesto na Sodišču EU-ja bo Pahor nadaljeval, saj želi za izbranega kandidata ugotoviti dovolj zanesljivo podporo, so sporočili.

Pahor je dvodnevna posvetovanja s poslanskimi skupinami začel v sredo. Kot je znano, je sodni svet kot najboljšega med sedmimi kandidati za sodnika na Sodišču EU-ja v Luxembourgu soglasno ocenil dosedanjega sodnika Marka Ilešiča, vlada pa je po drugi strani podprla kandidaturi Anžeta Erbežnika in Verice Trstenjak.

Za položaj enega od dveh sodniških mest za Slovenijo na Splošnem sodišču EU-ja pa je sodni svet med osmimi prijavljenimi kandidati na že drugič ponovljenem razpisu kot najprimernejšo kandidatko podprli Majo Brkan. Razpis je bilo treba ponoviti, ker nihče od dveh kandidatov, ki ju je za položaj predlagal Pahor, na tajnem glasovanju v DZ-ju ni dobil potrebne absolutne večine poslancev.

Predstavniki poslanskih skupin pa tako kot v sredo tudi danes večinoma niso želeli govoriti o imenih kandidatov, ki jih podpirajo. Kot je dejal Jožef Horvat, je Pahorju predstavil preference NSi-ja glede kandidature za Splošno sodišče EU-ja in Sodišče EU-ja. "Najbrž razumete, da tokrat ne morem govoriti o imenih, kajti hitro bi se lahko zgodilo, da bi se ustvarila drugorazrednost za ime, ki ne bi dobilo podpore v DZ-ju," je pojasnil. "Odločili smo se, da predsedniku republike prepustimo, da oblikuje tak predlog, da bo tudi izglasovan na seji DZ-ja," je dejal Franc Jurša. Slaba popotnica bi po njegovem mnenju namreč bila, če bi se ponovno zgodilo, "da ne pridejo do zaključka". Tudi vodja poslancev SAB-a Maša Kociper je dejala, da javnosti "ne bodo izdali imen", saj "želijo zaščititi tako integriteto kandidatov kot samega postopka, da ne bi spet prišlo do neizvolitve".

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič pa je bil po pogovorih jasen: "Maja Brkan ima pri SNS-u absolutno podporo." Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je dejal, da sta za Levico za obe sodniški mesti primerna tako Maja Brkan kot Jure Vidmar. Ocenjuje, da bi bila oba ustrezna bodisi na enem bodisi na drugem položaju, in če ju bo predsednik predlagal, bodo poslanci Levice v DZ-ju glasovali za njuno potrditev. Predvsem kar zadeva Splošno sodišče EU-ja, v Levici ocenjujejo, da je čas, da DZ pošlje kandidata, ki bi bil sposoben tudi pred odborom 255 "ustrezno opraviti nalogo".