Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes gostil pogovor z naslovom
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes gostil pogovor z naslovom "Od znanja do posla – dobre prakse", na katerem je sodelovalo več kot 130 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev na tujih univerzah. Foto: Urad predsednika republike
Svetovni slovenski kongres
Podelitvena slovesnost je potekala ob tradicionalnem srečanju v tujini izobraženih Slovencev pri predsedniku republike. Foto: BoBo
Odlikovanje za Svetovni slovenski kongres

Odlikovanje je iz rok predsednika republike prevzel predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič, ki je v zahvali izpostavil, da je to odlikovanje simbolno in zelo pomembno sporočilo ter navdih 2,5 milijona Slovenk in Slovencev, živečih v domovini in tujini, da lahko le skupaj gradimo še lepšo in boljšo Slovenijo.

"To je predvsem pomembno, ker vedno več naših študentov odhaja na študij v tujino, kjer si nabirajo pomembna znanja in neprecenljive izkušnje. Naša želja ob vsem tem pa je, da se jih čim več vrne nazaj v Slovenijo ter pomaga graditi našo skupno prihodnost," je poudaril Pleskovič.

Izpostavil je tudi pomenljivost dejstva, da je Svetovni slovenski kongres odlikovanje prejel prav ob sprejemu za slovenske študente po svetu, ki ga predsednik republike Pahor že tradicionalno priredi ob koncu leta.

"S pozornostjo, kot je današnji sprejem, predsednik republike slovenskim študentom v tujini pokaže, da jih domovina ceni, da ni pozabila nanje, in da si želi njihove vrnitve nazaj v Slovenijo," je svojo zahvalo sklenil Pleskovič.

Pahor gostil 130 slovenskih izobražencev, ki delujejo v tujini
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je gostil pogovor z naslovom Od znanja do posla – dobre prakse, na katerem je sodelovalo več kot 130 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev na tujih univerzah.

Dogodek, ki ga je Pahor priredil v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev, ponuja priložnost za srečanje slovenskih študentov, raziskovalcev, predavateljev in znanstvenikov, ki delujejo v tujini, in za pogovor z njimi. Letos se ga je udeležilo več kot 130 predstavnikov mlajše generacije, ki razseljena deluje po vsem svetu. Gre za tradicionalno, letos že tretje, srečanje te vrste pri predsedniku Republike Slovenije.
Pogovor je vodil Jernej Barbič, izredni profesor računalništva na Univerzi v Južni Kaliforniji v Los Angelesu. Njegovi sogovorniki so v razgibanem pogovoru opisali svoje sodelovanje s Slovenijo, izzive, s katerimi se srečujejo, in okolje, v katerem živijo in delajo. Jure Leskovec (Stanford University) je ob tem predstavil dejavnosti Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki slovenskim študentom že ponuja prve kratke dvomesečne štipendije za študij ali raziskovanje na najboljših univerzah v Združenih državah Amerike. Govorniki so opozorili tudi na birokratske ovire, s katerimi se soočajo ob poskusu sodelovanja z institucijami v Sloveniji, in hkrati poudarili, da moramo v Sloveniji oblikovati sistem, ki bo privabljal najboljše, pozornost pa nameniti tudi povezovanju raziskovalnega sveta s poslovnim.

Odlikovanje za Svetovni slovenski kongres