Direktor policije Anton Olaj. Foto: BoBo/Borut Živulović
Direktor policije Anton Olaj. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po poročanju časnika Dnevnik je generalni direktor policije Anton Olaj Kristjanu Mlekušu očital izjave v intervjuju za časopis Svet24, saj naj bi z njimi policiji povzročil veliko moralno škodo in s tem kršil "pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja". Na opozorilo pred odpovedjo se ni mogoče pritožiti, velja pa eno leto. Če bo Olaj v enem letu ponovno ocenil, da Mlekuš krši pogodbene in druge obveznosti, ga bo odpustil.

Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi Olaj opozorilo pred odpovedjo podpisal tudi za Roka Cvetka, ki je prav tako sodeloval v dvojnem intervjuju v sredini oktobra.

V petek so na Generalni policijski upravi za časopis povedali, "da je bil zaradi neresničnih in škodljivih trditev v javnosti predstavniku članske organizacije v policiji v skladu s predpisi o delovnih razmerjih izrečen delovnopravni ukrep". Spletni portal Nova24TV pa je po navedbah Dnevnika objavil faksimile opozorila pred odpovedjo Mlekušu.

Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS). Foto: BoBo
Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS). Foto: BoBo

Iz tega je razvidno, da Olaj Mlekušu med drugim očita obrekovanje zaradi izjave, da policijski šefi svoje napake "obešajo" na podrejene policiste, zmotile so ga tudi sindikalistove navedbe, da v policiji vladata apatičnost in nezadovoljstvo ter da je prisoten strah pred grožnjami z izgubo službe. Prav tako mu niso bili všeč sindikalistovi komentarji, da je zlorabil institut opozorila pred odpovedjo, ko je ljubljanske policijske vodje kaznoval zaradi posredovanja proti neonacistični skupini Rumeni jopiči.

Olaj v Mlekuševih izjavah vidi znake kaznivega dejanja obrekovanja, "ker so nedvomno sposobne škodovati časti ali dobremu imenu predstojnika policije, ki je odgovoren za stanje v delovnem kolektivu". Priznava mu ustavno zajamčeno svobodo izražanja, vendar pa so po njegovem mnenju javni uslužbenci hkrati zavezani tudi k lojalnosti, zadržanosti in diskretnosti, navaja Dnevnik.

Med sindikatoma ter vodstvom policije in notranjega ministrstva je napeto že dlje časa. Olaj je odredil nadzor nad delom ključnih sindikalistov, po neuradnih informacijah Dnevnika pa nadzor ni pokazal nepravilnosti. Kljub temu naj bi notranji minister Aleš Hojs prek Olaja poskušal doseči nov dogovor s sindikati, po katerem sindikalni voditelji svojega službenega časa ne bi več mogli nameniti zgolj sindikalnemu delu.

Po informacijah časopisa so se predstavniki obeh sindikatov z Olajem na to temo sešli v petek. Olaj naj bi po informacijah virov blizu sindikatov na sestanku ostal brez argumentov, v ponedeljek pa je nato podpisal opozorili pred odpovedjo predsednikoma obeh policijskih sindikatov. Opozorili pred odpovedjo naj bi bili sicer pripravljeni že pred časom.

Sindikat policistov Slovenije zbira podpise za spremembo zakonodaje

Sindikat policistov Slovenije sicer že od 13. oktobra zbira podpise za spremembo zakonodaje, s katero bi, kot so navedli v pozivu, ustavili "zlorabo instituta opozorila pred redno odpovedjo delovnega razmerja" in "samovoljno ravnanje delodajalcev". Za vložitev predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o delovnih razmerjih potrebujejo 5000 podpisov, zbirajo jih do vključno 11. 12. 2021.