Foto: Matej Grah/DZ
Foto: Matej Grah/DZ

Preiskovalna komisija je v približno pol leta zaslišala dvajset prič, predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ) pa pravi, da so zaslišanja in dokumenti potrdili, da v slovenski policiji stvari tečejo po nareku politike.

Medved dodaja, da v slovenski policiji sistematično potekajo kadrovske čistke in da se sistematično posega v nekatere predkazenske postopke, predvsem tiste, ki zadevajo funkcionarje vladajoče politike. "Če govorimo npr. o preiskavi sumljivih nabav medicinskih pripomočkov in opreme, se ni nič premaknilo, kar nas seveda ne čudi. Če umikaš iz preiskav kriminaliste, ki te preiskave vodijo, je seveda odveč pričakovati tudi skorajšnji epilog," je komentiral Medved.

Prav slednje se po ugotovitvah komisije umika v delovne skupine, ki so same sebi namen. Pri kadrovanju na položaje ne veljajo nobeni standardi več, ugotavlja Medved, obenem pa tudi, da je porušen karierni sistem, celo varnostno preverjanje posameznikov, ki zasedajo pomembna delovna mesta v policiji. NPU je po Medvedovih besedah "amputiran in zreduciran na raven oddelka policijske postaje".

Generalni direktor policije naj bi zaposlenim dajal opozorila pred prekinitvijo delovnega razmerja, tudi tistim, ki so bili ali pa še bodo vabljeni pred komisijo.
Tudi če političnega vmešavanja v delo komisije ne priznajo, pravi Medved, je že iz samega javnega delovanja in tvitov ministra za notranje zadeve jasno, kako naj policija deluje: "Torej, nobenih neposrednih ukazov ne potrebujejo več, ker pač delajo po diktatu, ki je javno znan."

Vmesno poročilo so člani komisije iz vrst opozicije soglasno podprli, proti sta bila dva člana iz vrst koalicije, eden od njiju bo pripravil ločeno mnenje, ki bo priloga k vmesnemu poročilu. Potem mora poročilo na dnevni red seje umestiti kolegij predsednika DZ-ja, na seji pa nato o poročilu glasujejo poslanci.

V januarju bosta zaslišana še notranji minister Hojs in državni sekretar Kangler, končno poročilo bo po besedah Rudija Medveda končano do konca mandata.

Kaj je ugotovila komisija glede vmešavanja v policijo?