Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

V Svobodi so za vodenje komisije predlagali Tomaža Laha, v SDS-u pa Žana Mahniča. Odločitev o predsedniku bo sprejela mandatno-volilna komisija in predlog posredovala poslancem.

Kot je razvidno iz predloga sklepa, objavljenega na spletnih straneh DZ-ja, ima komisija poleg predsednika in podpredsednika 14 članov in 14 njihovih namestnikov, ki se imenujejo iz vrst poslancev. Svoboda ima sedem članov in prav toliko namestnikov, SDS pet, NSi in SD pa po enega.

V Levici ne bodo sodelovali v preiskovalni komisiji

V poslanski skupini Levice so napovedali, da v preiskovalni komisiji ne bodo sodelovali. Kot so pojasnili, je državni svet po njihovem mnenju z zahtevo po preiskavi namreč očitno zlorabil institut parlamentarne preiskave. Poleg tega se jim zdi pomembneje najprej zaključiti obstoječe tri preiskave. Ne bodo pa nasprotovali predlogu, da bi komisijo vodil Lah, so dodali.

DZ je preiskavo odredil prejšnji teden. Državni svet je zahtevo za odreditev podal zaradi sumov, da so nosilci javnih funkcij vplivali na odločitve podjetja Gen-I, ki so vodile v finančno izčrpavanje družbe, zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje in izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v povezavi s prevzemom in poslovanjem družbe Star Solar ter poslovanjem družbe Borzen. Sumijo tudi na nezakonito financiranje stranke Gibanje Svoboda v kampanji za državnozborske volitve leta 2022.

Opozicija je preiskavo podprla, saj je treba razjasniti ravnanje premierja, koalicija pa meni, da gre za zlorabo za politično obračunavanje.