Vlada opravlja zgolj tekoče posle, zato ni smiselno nadaljevati pogovorov, je dejal minister Rudi Medved. Foto: BoBo
Vlada opravlja zgolj tekoče posle, zato ni smiselno nadaljevati pogovorov, je dejal minister Rudi Medved. Foto: BoBo

Minister za javno upravo Rudi Medved je ob tem ocenil, da so v enem letu opravili veliko delo. Spomnil je, da je bila situacija v času, ko so prišli na ministrstvo, popolnoma drugačna od današnje. Skoraj celotni javni sektor je takrat grozil s stavko, a jim je uspelo razmere umiriti in s sindikati peljati dober dialog, ki ga bodo končali "v miru in za mizo".

"Praktično smo izpolnili skorajda vse zaveze, ki smo jih dali ob sklepanju stavkovnih sporazumov proti koncu leta 2018," je ocenil Medved. Po njegovih besedah so se lotili tudi izredno pomembnega procesa prenove plačnega sistema, ki bo zdaj za nekaj časa zastal.
O tem so vodili dialog s sindikati, zaposlenimi in delodajalci v javnem sektorju ter upoštevali tudi mednarodne izkušnje. Predlog sprememb zakona so skorajda dokončali.

Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek (od leve proti desni). Foto: BoBo
Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek (od leve proti desni). Foto: BoBo

"Seveda ne more v parlamentarno proceduro, ker vlada opravlja tekoče posle. Je pa lahko podlaga za neko drugo vladno garnituro, če bo želela stvari reševati na ta način," je pojasnil minister in znova poudaril, da so želeli sistem narediti bistveno bolj učinkovit in stimulativen ter s tem privlačnejši tudi za mlade. Kot je znano, so predlagali zmanjšanje števila napredovanj in njihovo upočasnitev, hkrati pa višji delež variabilnega nagrajevanja.

Spremembe nagrajevanja delovne uspešnosti

Pred slabim mesecem je minister dejal, da bi bilo idealno, če bi spremembe zaživele že sredi tega leta in bi se delovna uspešnost, ko se bo s 1. julijem začela izplačevati, že lahko izvajala po novem. Možnosti za to zdaj ni več, je pa minister ocenil, da bi se znotraj delovne skupine vendarle lahko nadaljevali pogovori o kriterijih in merilih za izplačevanje delovne uspešnosti.
Vlada in sindikati so namreč v dogovoru iz konca leta 2018 med drugim predvideli tudi, da bodo preučili kriterije za delovno uspešnost, da bi bili ti bolj objektivni in bi bil postopek enostavnejši. A so se na današnjem sestanku odločili, da bodo tudi pri tem delo prekinili in počakali na novo vlado.

Enako odločitev so sprejeli o potnih stroških, čeprav je minister pred današnjim srečanjem menil, da bi morda v tem delu pogovore lahko nadaljevali, saj so "relativno blizu rešitvam", večjih finančnih učinkov pa ne bi bilo.

Bodo pa delo nadaljevali pri nekaterih resornih zadevah, recimo v zvezi s standardi in normativi na področju zdravstva in sociale, je za STA pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek.