Prelesnikovi nasprotuje opozicija. Foto: BoBo
Prelesnikovi nasprotuje opozicija. Foto: BoBo
Državni zbor
Državni zbor je od 1. junija razpuščen, a poslanci še opravljajo nujne zadeve. Foto: Državni zbor

DZ je s 43 glasovi od 46 (toliko jih je za izvolitev moralo biti prisotnih) za in enim proti Mojco Prelesnik, trenutno generalno sekretarko DZ-ja, vendarle potrdil za informacijsko pooblaščenko. Glasovanje je minilo ob odsotnosti poslanskih skupin SDS-a, SLS-a in NSi-ja. Zaradi njihove obstrukcije je bila seja DZ-ja tudi dvakrat prekinjena, saj DZ v prvih treh poskusih glasovanja ni bil sklepčen.
V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so v odzivu na izvolitev Prelesnikove izrazili zadovoljstvo. Obžalujejo pa, da je prišlo v DZ-ju do nasprotovanj predsednikovemu predlogu, čeprav razumejo, da gre za čas volilne kampanje.
So pa bili poslanci enotnejši pri noveli zakona o izvršbi in zavarovanju, saj so jo potrdili soglasno z 59 glasovi za. Tako bo po novem pri zarubljenih nepremičninah izklicna cena že na prvi dražbi postavljena pri 70 odstotkih ocenjene vrednosti, to do zdaj ni bilo mogoče, na drugi pa na 50 odstotkov. Obenem se ukinja tretja javna dražba in spreminjajo določbe varščine.

Ukinja se namreč pravno sredstvo pritožbe zoper sklep o domiku, ureja se poseben oklicni postopek, kadar je nepremičnina obremenjena z zemljiškim dolgom, in ureja možnost prodaje nepremičnine kot celote, če gre za izvršbo na solastniški delež. DZ na izredni seji sicer obravnava tudi predlog novele zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti.

Dva nova poslanca
Predvidoma bodo poslanci odločali tudi o imenovanju dveh novih poslancev, ki bosta v poslanske klopi za kratek čas sedla namesto poslanke SDS-a Tomčeve in poslanca SLS-a Bogoviča, ki sta postala poslanca v Evropskem parlamentu. Tomčevo bo praviloma nadomestil Anže Logar, Bogoviča pa Roman Žveglič.

Če bodo poslanci predlog zavrnili, bo predsednik DZ-ja moral sklicati posebno izredno sejo v 15 dneh od vložitve zahteve za njen sklic. Ta rok se izteče 16. julija, to je tri dni po predčasnih volitvah.

Že predtem pa bodo poslanci razpravljali, ali sejo razširiti z obravnavo poročil o delu preiskovalne komisije Krpan in komisije o ugotavljanju zlorab v bankah. SDS predlaga, naj DZ obravnava poročilo preiskovalne komisije Krpan in vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu.