Drnovšek se je na obisk v Darfur želel odpraviti že februarja in marca. Foto: EPA
Drnovšek se je na obisk v Darfur želel odpraviti že februarja in marca. Foto: EPA
Darfurski otroci
Pol milijona otrok, mlajših od pet let, se po besedah Drnovška vsak dan bojuje za življenje. Foto: EPA

Sudanske oblasti tudi za obisk, ki je bil načrtovan za 24. aprila, niso izdale soglasja. Drnovšek pa kljub že trem odpovedim zaradi negotovih varnostnih razmer ne namerava obupati in bo še naprej usklajeval termin za obisk enega izmed taborišč za razseljene ljudi v sudanski pokrajini Darfur.

Predsednik poziva mednarodno javnost
Janez Drnovšek pa je ponovno pozval mednarodno skupnost, naj pomaga prebivalcem Darfurja, saj se razmere v tej sudanski pokrajini še vedno nevzdržno slabšajo.

Drnovšek opozarja, da utegnejo biti razsežnosti humanitarne katastrofe v Darfurju večje kot predlani ob cunamijih in pri tem poudarja, da "mednarodna skupnost ne sme več v nemi apatiji stati ob strani, medtem ko otroci in nedolžni umirajo."

Da podpira Drnovškova prizadevanja, je že sporočil predsednik Konga in predsedujoči Afriški uniji, Denis Sassou Nguesso, ki je izrazil tudi pripravljenost, da Afriška unija pomaga organizirati obisk predsednika Drnovška v Darfurju.

Zveneča imena
Poziv predsednika republike za pomoč Darfurju je podpisala kopica znanih imen. Med njimi najdemo monaškega kneza Alberta II., igralko Claudio Cardinale, nekdanjega francoskega predsednika Valerya Giscarda D'Estainga, nekdanjega zunanjega ministra ZRN-a Hansa-Dietricha Genscherja, antropologinjo Jane Goodall, borko za človekove pravice Bianco Jagger, nekdanjega ministrskega predsednika Lionela Jospina, predsednika finskega parlamenta Paava Lipponena, Jacquesa Santerja, nekdanjega predsednika Evropske komisije in luksemburškega premierja ter druge.

Slovenska vlada je medtem Unicefu, Karitasu, Rdečemu križu in ustanovi Skupaj razdelila 30 milijonov SIT humanitarne pomoči, ki jo bodo organizacije namenile žrtvam v Darfurju.