Kandidatka za kmetijsko ministrico in poslanka Svobode Mateja Čalušić. Foto: DZ
Kandidatka za kmetijsko ministrico in poslanka Svobode Mateja Čalušić. Foto: DZ

"Ob pripravi in vložitvi kandidatnih list za državnozborske volitve je bila marca 2022 pri izobrazbi kandidatke Mateje Čalušić storjena administrativna napaka, za kar odgovornost v celoti prevzema stranka. Ker smo pri pripravi življenjepisov za spletno stran Državnega zbora podatke črpali tudi iz omenjenega gradiva, se je napaka ponovila tudi tam. To napako smo, ko smo bili nanjo opozorjeni, takoj popravili. Zato zavračamo očitke, da se je Mateja Čalušić kadar koli sama predstavljala z napačno izobrazbo," so navedli v izjavi za javnost v Gibanju Svoboda.

"Razen omenjene administrativne napake v javni objavi DVK-ja tudi ni nobenega volilnega gradiva, na katerem bi, kot so poročali nekateri mediji, 'novačila volivce' z napačno izobrazbo. Tudi v vseh dokumentih, ki jih je stranki posredovala Mateja Čalušić, med drugim v pristopni izjavi, je njena izobrazba pravilno navedena, prav tako je bila njena izobrazba pravilno zapisana v predstavitvi poslanke na spletni strani Gibanja Svoboda," so dodali.

"Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Ne nazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da se je zgodila ta neželena administrativna napaka," pa se je dopoldne prek Gibanja Svoboda odzvala Mateja Čalušić.

Po navedbah nekaterih medijskih portalov je bila poslanka Mateja Čalušić z univerzitetno izobrazbo predstavljena na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija (DVK). Ob tem so priložili izpis s kandidatne liste, kjer je pod njenim imenom navedeno univerzitetna diplomirana inženirka agronomije.

Tudi na spletni strani DZ-ja je bilo po nekaterih navedbah ob poslankini predstavitvi še v preteklih dneh zapisano, da ima univerzitetno diplomo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, iz njene javno objavljene diplome pa je razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

DVK-ju posredovani napačni podatki

Državna volilna komisija je pojasnila, da je bilo na predlogu kandidatne liste Gibanja Svoboda pri omenjeni kandidatki v rubriki "stopnja in naziv izobrazbe" navedeno "VII. stopnja, univerzitetna dipl. inž. agronomije", v rubriki "strokovni ali znanstveni naslov" pa "univerzitetna dipl. inž. agronomije".

"Volilna komisija volilne enote pri preizkusu zakonitosti kandidatur ne preverja navedb kandidatov o pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu, saj za to ni pravne podlage. Stopnja izobrazbe namreč ni pogoj za kandidiranje na volitvah v državni zbor. Edina pogoja sta državljanstvo Republike Slovenije in polnoletnost," so pojasnili na DVK-ju in dodali, da 15 dni pred dnem glasovanja javno objavijo seznam potrjenih list kandidatov in da niso nikoli prejeli nobenega obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva Mateje Čalušić.

Poziv k umiku kandidature

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik SDS-a Janez Janša je ob napačnem navajanju izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić premierja Roberta Goloba na družbenem omrežju X pozval, naj umakne predlog njene kandidature ter tako DZ-ju in sebi prihrani "nekaj dragocenega časa in kredibilnosti". V NSi-ju ob tem pričakujejo čimprejšnja pojasnila Mateje Čalušić glede njene izobrazbe.

Golob vztraja pri kandidatki

Premier Robert Golob tudi po zapletu vztraja pri svojem predlogu, kandidatka za ministrico uživa njegovo zaupanje, so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili v kabinetu predsednika vlade.

Mateja Čalušić napačno navajala izobrazbo