Kmetje so s komentarji za zdaj previdno zadržani. Foto: BoBo
Kmetje so s komentarji za zdaj previdno zadržani. Foto: BoBo

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič ne želi vnaprej ocenjevati kandidatke za novo kmetijsko ministrico. "To je stvar predsednika vlade, predsednik vlade mora tudi prevzeti to odgovornost," se je Žveglič za medije odzval na predlog za imenovanje poslanke Svobode Mateje Čalušić za novo kmetijsko ministrico.

Bodo pa na KGZS-ju tako kot do zdaj še naprej budno spremljali delovanje ministrstva, je v izjavi za medije poudaril Žveglič, ki glede predloga za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ostaja previden. "Zadovoljstvo v politiki se običajno ocenjuje po tistem, ko je nekdo že nekaj časa na položaju," je dejal.

Kandidatko Žveglič pozna iz odbora za kmetijstvo, kjer je Čalušić podpredsednica in na katerem KGZS-ju vsebinsko sodeluje. Ob tem je predsednik KGZS-ja izrazil upanje, da je kandidatka na odboru videla pomen in širino, ki jo ima zbornica.

Kot glavno in primarno nalogo kmetijstva vidi pridelavo hrane, pomembna pa je tudi skrb za okolje. Znotraj kmetijstva se po Žvegličevem mnenju pojavlja kar nekaj težav, "kar pa seveda ni težava samo v Sloveniji, ampak znotraj celotnega EU-ja". Med temi je med drugim omenil nizke odkupne cene ter uredbene, zakonodajne in normativne težave.

"Domače, evropske proizvode kontroliramo, kakšni produkti prihajajo iz Ukrajine, Azije, pa je manj pomembno," je menil. Po njegovem mnenju bi o tem področju celoten EU moral dobro premisliti.

Sorodna novica Golob je za kmetijsko ministrico predlagal Matejo Čalušić

Podeželska mladina: Ministrica naj prisluhne mladim kmetom

Na vložitev predloga v DZ za novo kmetijsko ministrico so se za STA odzvali tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine. Ker nimajo veliko informacij o dosedanji vlogi, izkušnjah in stališčih Mateje Čalušić na področju kmetijstva, se jim zdi vsakršno ocenjevanje predloga prezgodnje.

"Upamo, da je do izbire novega predloga prišlo s tehtnim premislekom in skrbnostjo, ki temeljita na izkušnjah s terena ter jasnem razumevanju potreb (mladih) kmetov. Po potrditvi pozivamo novo ministrico, da aktivno prisluhne in sliši glas mladih kmetov in mladih s podeželja," je v odzivu zapisala njihova predsednica Anja Kastelic.

Po njenih navedbah pričakujejo resno podporo, konkretna dejanja, odprt dialog, predvsem pa si želijo izboljšanje komunikacije ministrstva. Želijo si tudi čim hitrejšega srečanja, saj so, kot pravijo, "razmere izjemno kritične".

GZS: Ministrica naj ustvari stabilno poslovno okolje

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS-ju si od nove kmetijske ministrice želijo, da bi ustvarila stabilno poslovno okolje in pogoje za razvoj kmetijskega sektorja, je za STA dejala predsednica zbornice Tatjana Zagorc. Želijo si takega delovanja, da bosta pridelava in predelava hrane bistveni za prehransko suverenost države.

"Veseli smo, da je Mateja Čalušić sprejela izziv za vodenje izredno zahtevnega ministrstva. To ministrstvo, ki pokriva celoten agroživilski sektor, je resnično med najzahtevnejšimi sektorji v vladi," je dejala direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Zagorc.

Ob tem poudarja, da je kmetijski sektor pred številnimi izzivi, pri čemer so nekateri tudi zaradi odhoda prejšnjih ministrov ostali nedorečeni oz. neizvršeni.

Prioriteta naj bo prehranska suverenost države

Po njenem mnenju so prioritete kmetijskega ministra prioritete prehranske suverenosti države, ne glede na to, kdo je minister in iz katere politične stranke prihaja. "Celotni evropski agroživilski sektor gre v smeri zelenega prehoda, upoštevanja številnih novih strategij. In mi tukaj potrebujemo jasno vizijo in jasne aktivnosti za dobrobit celotne agroživilske verige," je prepričana direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Kot je dodala, gre za to, da vsi členi verige delujejo sinhrono. "Samo na tak način lahko zagotavljamo ljudem stabilno oskrbo s hrano," je dejala Zagorc.

Kandidatke sicer na zbornici ne poznajo dobro, zato bodo z zanimanjem spremljali njeno predstavitev v DZ-ju, ki bo prihodnji teden. Rok za imenovanje nove ministrice je 13. januar.

Predlog za imenovanje poslanke Gibanja Svoboda Čalušić za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je premier Robert Golob v DZ poslal v četrtek. Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Irene Šinko.