Po besedah predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela so pri reviziji zaznali podobne kršitve kot med preteklimi kampanjami, pri čemer kakšnih res velikih nepravilnosti ni bilo. Prav tako v kampanjah strank niso zaznali kaznivih dejanj, so pa zaznali kar nekaj prekrškov, za katere so po zakonu dolžni vložiti obdolžilne predloge. Foto: BoBo/Borut Živulović
Po besedah predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela so pri reviziji zaznali podobne kršitve kot med preteklimi kampanjami, pri čemer kakšnih res velikih nepravilnosti ni bilo. Prav tako v kampanjah strank niso zaznali kaznivih dejanj, so pa zaznali kar nekaj prekrškov, za katere so po zakonu dolžni vložiti obdolžilne predloge. Foto: BoBo/Borut Živulović

V DeSUS-u, kjer je Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti tako pri poročanju kot pri samem poslovanju v volilni kampanji, so pojasnili, da so volilno kampanjo izpeljali z najboljšimi nameni in v prepričanju, da delajo prav. "Se pa žal dogajajo tudi drobne napake, ki bi jih tudi z jasnejšo zakonodajo v prihodnje radi odpravili," so zapisali.

Zato se strinjajo z izjavo predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, da v zakonodaji obstajajo določene sistemske težave in da namerava Računsko sodišče predlagati nekatere spremembe zakona o volilni in referendumski kampanji ter zakona o političnih strankah. Kot so še navedli v DeSUS-u, se veselijo posveta, ki ga je na to temo s predstavniki političnih strank napovedal Vesel.

Po besedah Vesela so sicer v reviziji ugotovili, da so stranke na tokratnih volitvah za kampanjo namenile precej več denarja kot na prejšnjih, posebej večje stranke, ki pa so pri porabi vseeno ostale v mejah, ki jih dovoljuje zakon. Pri tem so večino sredstev za kampanjo prenakazale s svojega rednega računa.

Revizija pravilnosti financiranja volilnih kampanj strank

Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti financiranja volilnih kampanj strank, ki so na zadnjih državnozborskih volitvah dosegle pogoje za sofinanciranje iz proračuna. LMŠ-ju, DeSUS-u, SDS-u, NSi-ju in SNS-u je pri pregledu pravilnosti poročanja izreklo mnenje s pridržkom, DeSUS-u, SDS-u in SNS-u pa tudi pri pregledu pravilnosti poslovanja.
SD-ju, SMC-ju, SAB-u, Levici, SLS-u in Piratski stranki Slovenije so revizorji pri financiranju volilne kampanje za lanske državnozborske volitve izrekli pozitivno mnenje tako pri pregledu pravilnosti poročanja kot pri pregledu pravilnosti poslovanja.

Računsko sodišče je pri preverjanju pravilnosti poročanja o stroških volilne kampanje LMŠ-ja izreklo mnenje s pridržkom, pri preverjanju pravilnosti poslovanja pa pozitivno mnenje. Kot so navedli v LMŠ-ju, gre pri odkritih nepravilnostih "za manjšo nerodnost, ki se je pripetila zaradi nekoliko zapletenih pravil, ki jih določa zakon o volilni in referendumski kampanji". Tudi zato se bodo zavzeli, da "nekateri postopki zaradi boljše preglednosti in lažjega poročanja postanejo bolj enostavni, bolj življenjski".

V NSi-ju so po besedah generalnega tajnika stranke Roberta Ilca z revizijskim poročilom kljub manjšim odkritim nepravilnostim in mnenju s pridržkom pri preverjanju pravilnosti poročanja "razmeroma zadovoljni".

Ugotovljena nepravilnost v vrednosti okoli 1.200 evrov je po njegovih besedah sestavljena iz niza malih zneskov, pri katerih so jim določeni dobavitelji zaračunali drugačno ceno, kot jo imajo v uradnem ceniku. V stranki iz same fakture, kjer ni bil obračunan popust, niso mogli vedeti, da gre za nepravilnost, je pojasnil Ilc in dodal, da je to razliko Računsko sodišče našlo in jo tudi izpostavilo v poročilu. V skladu z revizijskim poročilom in zahtevanimi popravljalnimi ukrepi bodo znesek v 30 dneh nakazali v humanitarne namene, je napovedal.

Ilc se strinja s predsednikom Računskega sodišča, da so na področju financiranja volilnih kampanj potrebne nekatere spremembe zakonodaje. V stranki so po njegovih besedah za to, da zakonodajo na tem področju spremenijo in naredijo bolj življenjsko in preprostejšo.

V SNS-u pravijo, da revizijskega poročila še niso prejeli in da se zato za zdaj še ne morejo odzvati. Prav tako revizijskega poročila za zdaj ne komentirajo v SDS-u.

Financiranje volilnih kampanj