Bo Janezu Janši uspelo sestaviti 14. slovensko vlado? Foto: BoBo
Bo Janezu Janši uspelo sestaviti 14. slovensko vlado? Foto: BoBo

Čeprav v večini strank, tudi v SDS-u, potekajo priprave na volitve, je Janez Janša povabil stranke na pogovore o novi vladi. Na povabilo so se odzvale stranke SMC, DeSUS in NSi. Po poročanju TV Slovenija naj bi prihodnji teden že obravnavali programske zahteve morebitnih partneric, kadrovsko usklajevanje pa naj bi bilo že v sklepnem delu.

Prvi se je pri predsedniku SDS-a zglasil predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek, ki je ob odhodu s pogovora o morebitnem oblikovanju nove vlade povedal, da so bili pogovori konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. Več ni razkril.

Počivalšek se je na Twitterju odzval tudi na izjavo predsednika vlade in LMŠ-ja Marjana Šarca, ki je dejal, da si predsednik SMC-ja, ki mu je ponudil sodelovanje pred morebitnimi predčasnimi volitvami, "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani". "Marjan Šarec ima še vedno možnost in čas, da svoje televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja," je tvitnil prvak SMC-ja.

Pogovori o morebitni novi koaliciji se bodo nadaljevali

Tudi predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je po pogovoru z Janšo medijem povedala, da je DeSUS na načelni ravni pripravljen nadaljevati pogovore, a da je zelo malo odvisno od njih. "Če le ena od večjih strank, ki sodelujejo v pogovorih, ne bo za nadaljevanje, tudi z nami nima smisla nadaljevati," je dejala. Če pa bo pripravljenost tudi večjih strank, bo DeSUS v nadaljevanju pristopil v pogajanja z vsebinskimi zahtevami.

Pojasnila je, da so pogovori za zdaj potekali na načelni ravni in bili bolj informativne narave, o vsebini niso govorili, prav tako ne o kadrih v morebitni vladi. Ob tem je poudarila, da bo v vsebinskih pogovorih veliko več pogojev, pri katerih se bo treba strinjati, da bi nadaljevali pogajanja. Kot je še pojasnila Pivčeva, jih bo vodstvo SDS-a obvestilo, ali bodo pogovore nadaljevali in kdaj. V izjavi je med drugim ponovila, da so za DeSUS po padcu vlade predčasne volitve še vedno prioriteta.

Predsednica DeSUS-a je pred prihajajočim sestankom z Janšo prejela tudi grožnje, neuradno s smrtjo, če bi se dogovorila za vstop v SDS-ovo vlado. Pivčevi, ki je prejela grozilno pismo, naj bi policija zagotovila policijsko varovanje, je v četrtek poročal POP TV. Tega na policiji zaradi zagotavljanja varnosti varovanih oseb za STA niso hoteli potrditi.

Po Počivalšku in Pivčevi se je prvak SDS-a pogovoril še s predsednikom NSi-ja Matejem Toninom. V NSi-ju po sestanku izjav niso dajali, iz stranke SDS pa so sporočili, da se bodo pogovori za morebitno oblikovanje nove koalicije nadaljevali prihodnji teden. Drugih izjav o tej temi v stranki za zdaj ne nameravajo dati.

Zdravko Počivalšek si
Zdravko Počivalšek si "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani", je dejal premier v odstopu Marjan Šarec, ki je stranki SMC ponudil sodelovanje na morebitnih predčasnih volitvah. Foto: BoBo

Šarec prepričan o pravilnosti odločitve za odstop

Šarec, ki opravlja tekoče posle predsednika vlade, je zavrnil namige, da bi bilo četrtkovo soglasje vlade k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020 darilo oziroma "bombonček" za Počivalška, da se ta ne bi odločil za sodelovanje z Janšo. Dokument, ki vsebuje tudi načrt konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti, je namreč pripravil prav Počivalšek, ki sicer od Šarčevega odstopa opravlja le še tekoče posle gospodarskega ministra.

Šarec je ob robu dvostranskega srečanja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom v Bruslju tudi poudaril, da je danes še toliko bolj prepričan o pravilnosti odločitve za odstop. Kot je pojasnil, je namreč to "odprtje oken in ustvarjanje prepiha" razkrilo, "kaj vse se je dogovarjalo, kaj se je pogovarjalo". Na dan so prišle tudi "ideje, za katere smo prej samo slutili, da obstajajo", je dodal.

Šarec še vedno vztraja, da so predčasne volitve najboljša rešitev oziroma izhod iz trenutnega položaja. Razmisleke o novi koaliciji vidi le kot "ohranjanje stolov, ohranjanje mandatov, strah pred izgubo službe".

Predsednica DeSUS-a je pred sestankom z Janšo prejela grožnje, neuradno s smrtjo. Foto: BoBo
Predsednica DeSUS-a je pred sestankom z Janšo prejela grožnje, neuradno s smrtjo. Foto: BoBo

Pahor dopušča drugi krog posvetovanj

Po padcu vlade tako še vedno ni znano, ali bodo predčasne volitve ali bodo stranke oblikovale novo vlado. Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so v četrtek sporočili, da glede na rezultate pogovorov, ki jih je v preteklih dneh opravil s poslanskimi skupinami, dopušča tudi izvedbo drugega kroga posvetovanj.

Komentar Tomaža Celestine iz oddaje Druga jutranja kronika na Radiu Slovenija

Na mizi sta tudi tokrat, tako kot po vsakem padcu vlade, dve možnosti. Prva je iskanje novega mandatarja, druga pa odhod na predčasne volitve, ki bi bile že četrte po vrsti. Večina strank se zavzema za vnovičen odhod na volišča, nekaj pa se jih je pripravljenih pogovarjati tudi o novi vladi.

Predstavniki SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a se sicer nelagodja in neznank, povezanih s sodelovanjem z Janšo, kljub številnim pritiskom na te stranke prek anket in govoric o poslanskem begu, zelo dobro zavedajo. NSi je naveza z SDS-om enkrat že pahnila iz parlamenta, napetosti med strankama nato niso nikoli povsem potihnile, v SMC-ju in DeSUS-u pa zelo glasno poudarjajo, da v vlado, ki bi jo vznemirjala ideološka vprašanja ali omejevanje svoboščin, ne bodo stopili.

Morda zato ni povsem nemogoča zamisel, da bi po uspešnih prvih uradnih tipanjih v nadaljnjih pogajanjih nastopali skupaj kot močnejša enota, vsi pa govorijo, da je ključno zaupanje. In za rahljanje tega zaupanja se je te dni znova zagnala reciklaža dogajanja izpred dveh let, zlasti ko gre za nasprotovanje strank sodelovanju z Janšo. Ob tem ne gre pozabiti, da sta SMC in DeSUS zdaj tudi zaradi novih vodstev drugačni stranki, za njima pa je ob skromni podpori v javnosti očitno tudi ne prav uspešna izkušnja sodelovanja v Šarčevi vladi.

Največja neznanka tako ostajata Janša in njegovo tehtanje, ali je zaradi menda zelo želenega vnovičnega predsedovanja Evropski uniji (EU) pripravljen spremeniti svoje dosedanje, znane vzorce vladanja. Janša mora najbrž pri sebi opraviti še en premislek, in sicer ali želi v politično zgodovino oditi kot osmoljeni zmagovalec volitev, ki mu ni uspelo sestaviti vlade, in kot večni vodja opozicije ali pa kot nekdo, ki je premagal svoje notranje demone ter končno presegel razliko med predsednikom stranke in predsednikom vlade.

Na sedež SAB-a prispela sumljiva pošiljka

Popoldne so zasedali tudi organi SAB-a. Svet stranke je potrdil predlog predsednice stranke Alenke Bratušek, da začnejo priprave na morebitne predčasne volitve, vzpostavijo volilni štab in začnejo postopke evidentiranja kandidatk in kandidatov. Vnovič so tudi izrazili prepričanje, da bodo svoj volilni izid glede na zadnje volitve leta še izboljšali in dobili od sedem do osem poslanskih mandatov.

Svet stranke je podprl tudi pobudo za oblikovanje projektne vlade, ki bi do predčasnih volitev omogočila sprejetje sprememb volilne zakonodaje, skrajšala čakalne vrste v zdravstvu, sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi in zagotovila pogoje za lažji dostop mladih do nakupa prvega stanovanja, so še sporočili. Za zdaj so se na to pobudo odzvale le tri stranke – SD, DeSUS in NSi –, kar ni dober obet za uresničitev ideje. Bratuškova je sicer izrazila mnenje, da Janševa vlada in predčasne volitve nista dobri rešitvi, konkretno pa ni povsem zaprla možnosti morebitnih pogovorov s SDS-om. Prihodnji teden se bo Bratuškova predvidoma sešla še z vodstvom SMC-ja, njeno vabilo za srečanje pa so že zavrnili v LMŠ-ju, Levici in SNS-u. Na SDS vabilo ni bilo naslovljeno.

Še preden so zasedali organi SAB-a, so imeli na stranki danes zgodaj popoldne tudi preplah. Na sedež stranke je namreč prispela pošiljka z neznanim prahom. Na stranki so pojasnili, da so o prejemu sumljive pošiljke z rjavo snovjo nemudoma obvestili pristojne organe. "Območje prostorov stranke in Štefanova ulica sta zaprta in v karanteni. V tem trenutku še ne moremo trditi, kaj sumljivi rjavi prah je oziroma kaj ni. Počakati je treba na izsledke analize," so zapisali med intervencijo. Rjava snov, ki ji je bila izpostavljena ena oseba, se je po analizi izkazala za nenevarno.

Po grožnji Pivčevi gre že za drugi primer groženj političnim strankam v tem tednu.

Pogajanja o desnosredinski koaliciji se bodo nadaljevala