Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred DZ-jem je potekal protestni shod proti spremembam družinskega zakonika, ki jih mora DZ uvesti zaradi odločitve ustavnega sodišča, s katero je istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok.

"Z njimi hočejo uzakoniti posvojitve otrok v razmerja LGBTQIA+, ukiniti zakonsko zvezo žene in moža ter vzpostaviti pravno podlago za pripravo šolskih programov, ki bi vključevali spolno vzgojo LGBT. To skrbi številne starše, saj ta vzgoja vključuje tudi učenje, kako spreminjati spol in spolno usmerjenost. Pripravljen je tudi že slovenski priročnik za tovrstno vzgojo z naslovom Ljubezen je ljubezen, ki je za številne starše popolnoma nesprejemljiv," so med drugim zapisali v vabilu na shod.

V Koaliciji za otroke tudi menijo, da odločitev ustavnega sodišča ni v skladu z ustavo, označili so jo za škandalozno, krivično in ideološko motivirano.

Na shodu, na katerem se je zbralo več kot tisoč ljudi, med njimi tudi nekateri opozicijski poslanci DZ-ja, sta bila glavna govornika Metka Zevnik in Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družine.

Pred DZ-jem shod za zaščito otrok in družin

Govorniška retorika je bila podobna tisti izpred referenduma zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih konec 2015, torej nasprotovanja "LGBT posvojitvam otrok, uvedbi LGBTQIA ideologije v šolske programe, ukinitvi zakonske zveze žene in moža, trgovini z otroki ...".

Sovoditeljica Koalicije za otroke gre in predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik je po poročanju STA-ja dejala, da je za spremembe družinskega zakonika odgovoren minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Glavne teme levice so po njenem mnenju liberalizacija splava, legalizacija mehkih drog, propagiranje novih oblik družine, teorija spola in radikalni feminizem. "V tem trenutku je na vrsti sprememba zakonske zveze in s tem na široko odprta vrata LGBTQ+ ideologiji spola v vrtce in šole, tudi v zdravstvo in v našo govorico," je dejala in dodala, da spolno nevtralni jezik prepoveduje poimenovanje mama in oče ter uvaja starš ena in starš dve. Prisotni na shodu pa da varujejo slovensko tradicijo.

Sovoditelj koalicije Aleš Primc pa je, kot je poročal STA, dejal, da je materinska in očetovska ljubezen največja sila tega sveta "in prav čudno se mi zdi, kako v parlamentu in na vladi mislijo, da lahko porušijo to ljubezen". Luka Mesec je po njegovem mnenju na ministrstvu za delo "lisica v kurniku" in "ne bi smel nikoli biti minister za družino".

Poudaril je, da v vladni koaliciji trdijo, da nočejo uvedbe spolne vzgoje v šolah, ki vključuje spreminjanje spola in spolne usmerjenosti. Stranka SDS je dala koaliciji s predlogom dopolnila na predlog družinskega zakonika "priložnost, da pokaže resnično zavezanost, da teh vsebin ne vključi v šolske programe, a je koalicija dopolnilo zavrnila."

Tako Zevnik kot Primc pa sta najavila, da bosta v primeru sprejetja napovedanih sprememb družinskega zakonika sprožila novo referendumsko pobudo.