Tiskovna konferenca je potekala pod naslovom
Tiskovna konferenca je potekala pod naslovom "Koliko novinarjev bodo še odpustili nameščenci vlade Boruta Pahorja?". Foto: MMC RTV SLO/M. N.
Podrobnosti primera Meško
Kršinar: S primerom Meško bomo seznanili EU
Aplenc: Takšna odstavitev ni sprejemljiva

To je tudi sporočilo novinarske konference Združenja novinarjev in publicistov in Zavoda za oživitev civilne družbe, sklicano zaradi razrešitve in odpovedi delovnega razmerja odgovornemu uredniku STA-ja Borutu Mešku.

MMC je za komentar dogajanja na STA-ju zaprosil tudi predsednika Društva novinarjev Slovenija Grego Repovža, a nam ga ni uspelo priklicati.

"Razlika med Veselinovičem in Paulinovo: Paulinova ni odpuščala"
Prvi mož omenjenega združenja Kršinar je uvodoma spomnil, da je direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča, ki je odpustil Meška, imenovala vlada Boruta Pahorja. Pred Veselinovičem je STA vodila Alenka Katarina Paulin, ki jo je na vrh Slovenske tiskovne agencije prav tako postavila vlada, in sicer vlada Janeza Janše. "Razlika med vladama oziroma obema direktorjema pa je, da Paulinova ni nikogar odpustila," je poudaril Kršinar in obsodil Veselinoviča, ki je Meška "iz izmišljenih krivdnih razlogov vrgel na cesto", tako da je ta zdaj ostal brez vsake socialne podpore.

Takšen položaj po mnenju vodje Združenja novinarjev in publicistov dokazuje, da Pahorja lahko postavimo ob bok Berlusconiju, saj je slovenski premier prav tako kot italijanski odgovoren za stanje v medijih. Od Evropske unije zato pričakuje, da bo tako, kot je obravnavala kršenje medijske svobode v Italiji, to obravnavala tudi v Sloveniji.

Aplenc: Način odstavitve Meška nedopusten
Ker so v združenju prepričani, da je v Sloveniji medijska svoboda "ozka", in pričakujejo, da bo v prihodnosti še več političnih pritiskov in cenzure, so primer Meško posredovali različnim mednarodnim institucijam, Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji, različnim novinarskim organizacijam (tudi Novinarjem brez meja), varuhinji človekovih pravic, komisiji DZ-ja za človekove pravice ipd. Ob tem je Kršinar izrazil upanje, da bodo zadevo prej kot tuji obravnavali slovenski poslanci.

Zbrane je nato nagovoril prvi mož Zavoda za oživitev civilne družbe Andrej Aplenc. Dejal je, da ima vlada vso pravico, da nastavlja vse ljudi. "To je normalno, narobe pa je, da je bil Meško odstavljen z diskreditacijami. Tak način menedžmenta ni bil nikoli uspešen," je poudaril. Zavrnil je odgovor vlade, da se ne more vtikati v odločitve Veselinoviča, ker bi s tem kratila medijsko svobodo, in zatrdil, da je vlada za vse odgovorna kot lastnik STA-ja in kot tista, ki je Veselinoviča sploh imenovala na mesto direktorja agencije.

"Nov dokaz političnega kulturnega boja v Sloveniji"
Aplenc je menil še, da gre tudi v primeru Meška za političen kulturni boj, ki se v Sloveniji vleče že 60, 70 let, kar je "destruktivno za naš narod".

Veselinovič: Meško ni spoštoval navodil
Na navedbe združenja pa se je odzval direktor STA-ja Bojan Veselinovič. Poudaril je, da je "razrešenemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku, z devetdesetodstotno podporo kolektiva, bila pogodba o zaposlitvi odpovedana izključno zaradi nespoštovanja navodil delodajalca", in sicer po njegovih besedah brez vsakršnega šikaniranja in diskreditacij. Po slednjem v pomanjkanju argumentov po Veselinovičevem mnenju posegata Aplenc in Kršinar, "ki pa sta očitno prevzela vlogo sodišč". Ob tem oba poziva, naj namesto tega "raje povesta za eno samo podjetje, v katerem bi direktor še naprej imel na plačnem seznamu nekoga, ki mu skoraj štiri mesece ne naredi nečesa, za kar je zgledno plačan".

Internacionalizacija, ki jo je napovedal Kršinar, zanj ni nič drugega kot podcenjevanje dejstva, "da je Slovenija itak odprta evropska država". Mednarodna javnost prav dobro ve in spremlja, kaj se dogaja pri nas, meni Veselinovič.

"Zato je takšna primerjava med zdajšnjo situacijo na medijskem trgu in tisto v mandatu prejšnje vlade, po kakršni sta posegla Aplenc in Kršinar, enako smešna kot primerjava premierov Pahorja in Berlusconija ter njunih vlog pri krnjenju medijske svobode. Primerjavo smešijo namreč podatki domačih in tujih strokovnjakov, ki imajo evidentirane šikane in število ljudi, ki so zaradi resnično političnih pritiskov nanje takrat zapustili medijske hiše, tudi STA, in to prav v času prejšnje direktorice Alenke Paulin," dodaja.

Meško: Veselinovič me je hotel uničiti
Za komentar smo nato zaprosili še Boruta Meška, ki je za MMC dejal, da "se Veselinovič spreneveda in laže", saj naj bi ga šikaniral in diskreditiral vse od svojega prihoda na STA. "Hotel me je karierno, moralno in eksistenčno uničiti, kar je dokazal tudi z nezakonito odpovedjo delovnega razmerja," je dodal.

Podrobnosti primera Meško
Kršinar: S primerom Meško bomo seznanili EU
Aplenc: Takšna odstavitev ni sprejemljiva