V zakonu naj bi bilo upoštevano tudi poročilo Evropske komisije, ki upošteva načela uravnotežene konkurence. Foto: MMC RTV SLO
V zakonu naj bi bilo upoštevano tudi poročilo Evropske komisije, ki upošteva načela uravnotežene konkurence. Foto: MMC RTV SLO
Vsebine osnutka na ministrstvu niso želeli razkriti. Foto: MMC RTV SLO

Osnutek je po navedbah ministrstva pripravil strokovnjak za medijsko pravo Jurij Žurej, njegove vsebine pa na ministrstvu niso želeli razkriti.

Kot navajajo, bo osnutek objavljen na spletu po obravnavi na seji ekspertne skupine. Na vprašanje, kdaj bi lahko predlog zakona obravnavala vlada, pa so na ministrstvu zapisali, da v tem trenutku težko odgovorijo.

Po pisanju sobotnega Dnevnika se največje spremembe v zakonu nanašajo na nadzor financiranja in sestavo programskega sveta javnega zavoda. Prav tako naj bi bilo v besedilu neuradno upoštevano tudi novo sporočilo Evropske komisije o državnih pomočeh za financiranje javnih radiotelevizij.

Javni RTV-ji ne smejo biti favorizirani
Omenjeno sporočilo je bilo v Bruslju sprejeto 2. julija letos, med drugim pa se nanaša na nadzor novih storitev, ki jih uvajajo javne radiotelevizije, in njihovo večjo finančno prilagodljivost. Pri tem so upoštevana tudi načela uravnotežene konkurence, tako da javne radiotelevizije na trgu ne bi bile favorizirane v primerjavi s komercialnimi ponudniki.

Široka ekspertna skupina
Ekspertno skupino, ki jo je aprila imenovala kulturna ministrica Majda Širca, sestavljajo Sandra Bašič Hrvatin, Boris Bergant, Irena Brglez, Cene Grčar, Dejan Jelovac, Iztok Jurančič, Tanja Kerševan Smokvina, Miran Lesjak, Matej Makarovič, Marko Milosavljević, Brankica Petković, Marko Prpič, Grega Repovž, Mile Šetinc, Andraž Teršek, Barbara Verdnik, Jože Vogrinc, Emil Zakonjšek, Suzana Žilič Fišer in Jurij Žurej.