Namen delovne skupine je opredeliti zakonske rešitve, ki bodo učinkovito prispevale k izvajanju določb zakona. Foto: MMC RTV SLO
Namen delovne skupine je opredeliti zakonske rešitve, ki bodo učinkovito prispevale k izvajanju določb zakona. Foto: MMC RTV SLO

Poročilo je bilo poslano strokovni javnosti, predvsem nevladnim organizacijam, v presojo. Predvidoma bo ministrstvo za javno upravo septembra pripravilo srečanje z deležniki, sledilo pa bo vključevanje tudi širše javnosti, so dejali na ministrstvu za javno upravo.

Generalni sekretar društva Transparency International Vid Doria je potrdil, da so poročilo prejeli, komentirati pa, dokler zadeve ne preučijo, ne more.

Prelomni primer Janša
Poleg predstavnikov ministrstva za javno upravo v delovni skupini sodelujejo še predstavniki ministrstva za pravosodje, ministrstva za notranje zadeve in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Namen delovne skupine je proučiti veljavno besedilo določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in njihovo izvajanje v praksi ter natančno opredeliti zakonske rešitve, ki bodo učinkovito prispevale k izvajanju določb zakona v skladu z namenom in ciljem zakonskih ureditev.

O potrebi po spremembah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije se govori že dalj časa, k spremembam pa kliče tudi uporaba zakona v praksi. Nazadnje je na to dejstvo opozarjala podpredsednica KPK-ja Alma Sedlar, ki v ločenem mnenju pri sklepnih ugotovitvah v primeru nadzora nad premoženjskim stanjem predsednika SDS-a Janeza Janše ugotavlja, da gre za enega prelomnih primerov, ob katerem se odpira več vprašanj glede obravnave zavezancev pred KPK-jem.