Predlog stranke SDS so na nujni seji podprli štirje člani odbora, osem jih je bilo proti. Foto: DZ/Matija Sušnik
Predlog stranke SDS so na nujni seji podprli štirje člani odbora, osem jih je bilo proti. Foto: DZ/Matija Sušnik

Predlog stranke SDS so na nujni seji podprli štirje člani odbora, osem jih je bilo proti.

Predlog največje opozicijske stranke po mnenju predstavnikov koalicije v odboru ni sprejemljiv, češ da bi plačilo glob, ki so jih ribičem izrekli hrvaški organi, pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji.

Enako mnenje so že podali vladni odbori. Vlada je ob tem sporočila, da pripravlja ustreznejši predlog spremembe zakona, kar so med sejo odbora DZ-ja večkrat poudarili tudi predstavniki koalicijskih strank. Vladni predlog naj bi med drugim predvideval, da bo vlada ribičem zagotovila oz. povrnila sredstva za plačilo glob in stroškov pravne pomoči, če bodo hrvaški organi začeli prisilne izterjave.

Do teh po besedah predstavnikov koalicije v odboru DZ-ja namreč še ni prišlo, vsaj ne za tiste globe, ki so jih hrvaški organi slovenskim ribičem izrekli za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Evropsko sodišče za človekove pravice je sredi maja v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno odločilo, da pritožbe niso dopustne, saj da bi pritožniki lahko predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo prekrške v skladu s hrvaško zakonodajo.

Stranka SDS je nato pripravila predlog spremembe zakona, po katerem bi vlada ribičem pomagala. Med drugim naj bi jim v 30 dneh poravnala izterjane globe, tudi tiste, ki so še v zahtevkih. Globe sicer skupaj znašajo okoli 3,4 milijona evrov.

Za petek je sicer predvidena izredna seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog stranke SDS.