Ribič v slovenskem morju. Foto: TV Koper-Capodistria
Ribič v slovenskem morju. Foto: TV Koper-Capodistria

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je v Izoli skupaj s premierjem Robertom Golobom srečala s slovenskimi ribiči. Po navedbah ministrstva sta prisluhnila ribičem in se seznanila z razmerami.

Ministrica je poudarila, da kmetijsko ministrstvo že zagotavlja pravno pomoč slovenskim ribičem, ki so jim hrvaški organi naložili globe, čeprav svojo dejavnost opravljajo v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča o meji med državama. Pravno pomoč izvaja skladno z uredbo o pravni pomoči ribičem.

Ribičem je predstavila tudi nekaj dodatnih ukrepov za njihovo zaščito, ki jih bo po njenih besedah vsebovala sprememba oziroma dopolnitev zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma. Predlog sprememb bo šel v naslednjih dneh v nadaljnje vladno usklajevanje, so dodali na ministrstvu.

Sorodna novica ESČP: Tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški neutemeljene. Vlada nad sodbo neprijetno presenečena.

Zavrnjena pritožba ribičev

Mateja Čalušić in Robert Golob sta se z ribiči sestala, potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) pretekli četrtek v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno sprejelo odločitev, da pritožbe niso dopustne, češ da bi pritožniki lahko razumno predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah pomenilo manjše prekrške v skladu z veljavno hrvaško zakonodajo.

Sodišče je še poudarilo, da odločitev ne prejudicira prizadevanj Slovenije in Hrvaške, da bi z vsemi razpoložljivimi miroljubnimi sredstvi končali spor o meji.

Prizadevanja za priznanje arbitražne razsodbe

Mateja Čalušić je že v četrtek v odzivu na odločitev sodišča ribičem zagotovila nadaljnjo pomoč. Dodala je, da si bo Slovenija še naprej prizadevala, da Hrvaška prizna arbitražno razsodbo, po kateri je večina Piranskega zaliva slovenskega. V vladi so sicer poudarili, da odločitev ESČP-ja ne vpliva na arbitražno razsodbo.

Generalni direktor na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Rakovec je takrat omenil tudi možnost dodatnih vladnih ukrepov za zaščito ribičev. Globe hrvaških organov, ki so jih izdali slovenskim ribičem in ki skupaj znašajo že 3,4 milijona evrov, pa je označil za "neupravičene in absurdne, ker gre za slovensko ozemlje".