ZNP protestira proti ravnanju Pro Plusa. Foto: MMC RTV SLO
ZNP protestira proti ravnanju Pro Plusa. Foto: MMC RTV SLO

Pravice je treba spoštovati in sam sem se izjemno zavzemal za to, da smo ji ugodili v vsem. In prav nobena človekova pravica ji ni bila kršena, še več, celo presegli smo tisto, kar je po navadi praksa. Vse zato, da bi ostala v naši sredini. A če se to zlorabi, potem pač sodelovanje ni več mogoče.

Gregor Trebušak
Gregor Trebušak
"Pravice je treba spoštovati in sam sem se izjemno zavzemal za to, da smo ji ugodili v vsem. In prav nobena človekova pravica ji ni bila kršena, še več, celo presegli smo tisto, kar je ponavadi praksa," je pojasnil Trebušak. Foto: Pro Plus

Imam dokaz, da je on meni prejšnji teden napisal elektronsko sporočilo, v katerem mi odpoveduje sodelovanje, in to dva tedna pred rokom. To je pa nehigiensko, nečloveško in nehumano. Tako se ne dela s človekom. Pa bi to naredili januarja po porodu. Potem te niti ne gane več, potem imaš otroka pri sebi.

Ana Turk

Ana Turk, ki je s Pro Plusom honorarno sodelovala več kot tri leta, pravi, da bi si lahko našla drugo zaposlitev, če bi ji, ko je sporočila, da je noseča, povedali, da je ne potrebujejo več. Pojasnila je še, da so ji res dali nekaj denarja več, a kot pravi, ji trenutno ni pomemben denar, temveč principi. Kdo bo verjel, da se njihova oddaja Svet na Kanalu A bojuje za človekove pravice, ko pa kršijo moje, se sprašuje.

Turkova je povedala še, da je bila v času, ko so odpustili Bojana Travna, na udaru tudi sama, a verjetno naj bi želeli prikriti, da gre za politično odstavitev, zato so njo prosili, naj ostane.

Na vprašanje, ali namerava kako ukrepati, pa odgovarja, da trenutno še preučuje različne pravne možnosti.

Partner Ane Turk Igor Krmelj pa nam je povedal, da je Pro Plus zdaj odpustil tudi njega, pri čemer pravega razloga urednik Gregor Trebušak ni navedel, šlo naj bi le za to, da s Turkovo "vse delata v tandemu".

Trebušak: Turkova in Krmelj sta popolnoma zlorabila zaupanje
"V avgustu je Ana Turk povedala, da je noseča, tako smo se skupaj z njenim partnerjem Igorjem Krmeljem usedli in sem vprašal, kaj potrebujeta, da bo ta srečen dogodek tak, kot mora biti in da se po porodu in izteku porodniške vrne k nam v redakcijo. Njene finančne prošnje so bile izpolnjene v celoti, prav tako prošnje po prostih dnevih obeh, tako Ane kot Igorja. In teh prostih dni nihče ni štel, saj je bil moj interes, da se na starševstvo oba dobro pripravita. Takrat smo si segli v roke in si obljubili, da bosta dobro in odgovorno delala, sam pa bom izpolnil ostalo. Z moje strani je bilo izpolnjeno vse, kar smo se dogovorili, z njune pa je bilo to zaupanje popolnoma zlorabljeno. Pogodbe se podpisujejo, tako kot to velja za vse, konec decembra, Ana pa je dobro vedela, kaj jo čaka, saj je vse obljubljeno do zdaj dobivala redno. A očitno to ni bilo dovolj in tudi ne razlog za zlorabo zaupanja," je za MMC pojasnil Trebušak.

Na očitek Turkove, da so bile kršene njene človekove pravice pa je dejal: "Naša oddaja se bori za pravice vseh ljudi. Sam kot urednik sem se boril za njene, tako denarne kot ostale. Za to sem zastavil besedo pri našem direktorju, saj smo, za razliko od nacionalne televizije komercialni medij. In za razliko od nacionalne televizije, kjer večina novinarjev dela preko avtorskih pogodb, smo se mi dogovorili, da bo Ana dobivala, kljub dejstvu, da je na porodniški, zaposlena pa v svojem podjetju, neki dodatek."

"Pravice je treba spoštovati in sam sem se izjemno zavzemal za to, da smo ji ugodili v vsem. In prav nobena človekova pravica ji ni bila kršena, še več, celo presegli smo tisto, kar je po navadi praksa. Vse zato, da bi ostala v naši sredini. A če se to zlorabi, potem pač sodelovanje ni več mogoče," pojasnjuje Trebušak.

Ana Turk: Trebušak sprevrženo laže
"To je gola laž. Ta človek, oprostite, je pa nehuman," se je na izjave Trebušaka odzvala Turkova. "Laže se, da sem šele v avgustu povedala, da sem noseča. Očitno ne more preveriti, kdaj sem mu povedala, da sem noseča. Saj mu nisem pri petih mesecih tega povedala. Poleg tega gre za to, da sem do zadnjega delala. 5. novembra sem naredila še zadnji prispevek, 30. novembra pa sem šla na porodniško. In oni so meni črno na belem obljubili, da mi bodo dali novo pogodbo. Kaj on govori, da se pogodbe sklepajo šele decembra, mene ne zanima. Meni je nekaj obljubil in to je poanta te zgodbe. Obljubil je nekaj, česar ni izpolnil. Sprevrženo laže," je dejala.

"Gre za to, da on meni v tem dopisovanju ni argumentiral, kakšno zaupanje sem zlorabila. Če je kdo zlorabil zaupanje, ga je zlorabil on. Dal mi je besedo. Avgusta. To imam črno na belem, elektronsko sporočilo shranjeno in ga bom posredovala javnosti, če ne bodo tiho. Obljubili so mi, da mi bodo omogočili pogodbo tudi v prihodnje, za čas porodniške, in da bo ta pogodba podpisana, preden grem na porodniško. Na porodniško sem šla 30. novembra. Do takrat pogodbe ni bilo. 3. decembra pa so mi napisali elektronsko sporočilo, da zahtevajo, naj jim vrnem službeni telefon. In napisala sem jim: 'Ni problema, ampak ali je to zdaj čas za slovo? Zahtevate, da vam vse vrnem, ampak niste mi pa dali pogodbe. Kako naj sedaj razumem to gesto?' Po tem dopisovanju je Gregor samo še napisal, da odpoveduje vse sodelovanje, da sem zlorabila zaupanje," navaja.

Dodala je še, da jo najbolj moti, da so v sredo odpustili tudi njenega partnerja Krmelja, češ da je tudi on zlorabil zaupanje. Pravi, da je vprašal, kakšno zaupanje je zlorabil, pa mu niso povedali.

"To je šlo malo predaleč"
"Ni mi prav lahko in sem zgrožen. To je šlo mal predaleč," pa je na odziv Turkove dejal Trebušak in dodal, da se je zašlo na raven, ki ni več primerna. "Ko je Bojan šel, sta šla Ana in Igor ravno na tritedenski dopust. Jaz sem takrat ravno prevzel uredniško funkcijo, ker drugam nisem imel za iti. Nobena politika me ni nastavila, tukaj sem imel službo, drugje pa ne. Ko sta prišla z dopusta, sem rekel, dajmo se najprej malo usesti. Takrat smo se pogovarjali tudi o plačah in obadva sta dobila nekaj denarja več," je pojasnil za MMC.

"Ko sta mi povedala, da je Ana noseča, sem jima rekel, da super in da sem res vesel. In sem bil vesel, da ne bo pomote. Rekel sem jima, da bi rad, da bi še naprej sodelovala z mano in ostala v redakciji. Onadva pa sta rekla, da bi rada nekaj denarja več, da si bo Ana lahko dvignila porodniško," je dejal in povedal, da je Turkova torej dobila višjo plačo, dodatek za plačevanje porodniške, obljubo za dodatek med porodniško, oba z Igorjem pa tudi kar nekaj prostih delovnih dni. Za prekinitev sodelovanja s Turkovo pa se je Trebušak odločil po nekaj elektronskih sporočilih, v katerih je bilo zapisanih kar nekaj hudih besed. Ob tem pa ji je zagotovil tudi dodatno nagrado za dolgoletno sodelovanje. Pojasnil pa je še, da je v prošnji za vrnitev telefona pisalo, da bo telefon novinarki skupaj s številko vrnjen takoj, ko se vrne.

"S tem, kar sta Igor pa Ana naredila, in da so šli ti mejli okoli in so razkrivali, kako naj ne bi plačevali, tisto, kar smo vse poravnali, in smo se držali vseh dogovorov, sta uničila nekaj, kar bom še rabil, ko se bom šel pogajati za porodniško punc v tej redakcij," je povedal.

ZNP: Delodajalec ravnal nemoralno
Proti ravnanju Pro Plusa je protestiralo tudi Združenje novinarjev in publicistov. "V združenju smo prepričani, da je delodajalec ravnal nemoralno, poleg tega pa je Ano Turk tudi zavajal z obljubami, ki jih ni uresničil," še pravijo in dodajajo, da je primer "še toliko bolj zavržen, ker gre za dolgoletno sodelavko te televizijske hiše".

Pravice je treba spoštovati in sam sem se izjemno zavzemal za to, da smo ji ugodili v vsem. In prav nobena človekova pravica ji ni bila kršena, še več, celo presegli smo tisto, kar je po navadi praksa. Vse zato, da bi ostala v naši sredini. A če se to zlorabi, potem pač sodelovanje ni več mogoče.

Gregor Trebušak

Imam dokaz, da je on meni prejšnji teden napisal elektronsko sporočilo, v katerem mi odpoveduje sodelovanje, in to dva tedna pred rokom. To je pa nehigiensko, nečloveško in nehumano. Tako se ne dela s človekom. Pa bi to naredili januarja po porodu. Potem te niti ne gane več, potem imaš otroka pri sebi.

Ana Turk