Zgradba veleposlaništva SFRJ-ja v Bonnu je bila zapuščena. Foto: Google Street View

V skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu Sloveniji pripada 14 odstotkov kupnine, kar je nekaj več kot pol milijona evrov, so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve.

Odkup veleposlaništva v Skopju

Iz urada vlade za komuniciranje so sporočili, da bo zunanje ministrstvo sklenilo pogodbo za nakup poslovnih prostorov slovenskega veleposlaništva v Skopju. Kupnina za hišo z uporabno površino približno 480 kvadratnih metrov znaša 1,36 milijona evrov. Zunanje ministrstvo bo na leto privarčevalo približno 65.000 evrov, kolikor trenutno plačuje za najem, so še dodali.

Objekt nekdanjega veleposlaništva SFRJ-ja v Bonnu, ki stoji v bližini reke Ren, je bil zgrajen pred več kot 40 leti in skupaj z vrtom meri 5400 kvadratnih metrov. Zgradba je zapuščena in v slabem stanju, saj se zadnjih 20 let ni uporabljala. Kot zadnji veleposlanik SFRJ-ja v takratni Zvezni republiki Nemčiji je veleposlaništvo med letoma 1989 in 1991 vodil slovenski diplomat Boris Frlec, so zapisali na spletni strani MZZ-ja.

Države naslednice so poleg nepremičnine v Bonnu v zadnjem letu in pol skupaj prodale tudi rezidenco nekdanje skupne države v New Yorku in veleposlaništvo oziroma rezidenco v Tokiu. Slovenija je od prodaje vseh treh nepremičnih skupaj prejela približno 3,6 milijona evrov.

Države skupaj prodajajo še misijo nekdanjega SFRJ-ja v New Yorku in veleposlaništvo oziroma rezidenco v Bernu.