Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Kot kaže, generalnega direktorja na ponedeljkovo sejo ne bo, saj je od začetka decembra odsoten. Do preklica ga pred organi zavoda nadomešča direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija.

Razrešitev Andreja Graha Whatmougha z mesta generalnega direktorja RTV predlaga 12 od 29-tih programskih svetnikov. Razlogov, zaradi katerih menijo, da Grah Whatmough ne more več opravljati funkcije, je več, je pojasnil prvopodpisani pod pobudo programski svetnik Branimir Piano.

"V hiši je že od 23. maja stavka, med drugim se je direktor kot organizator udeležil referendumske kampanje in sta skupaj s predsednikom programskega sveta, ki se je tega prav tako udeležil, za 14 dni blokirala delo programskega sveta, ki ni mogel ne razpravljati ne sprejemati programskega in finančnega načrta," je razloge za razrešitev pojasnil Piano.

Zahteva za razrešitev

Razrešitev generalnega direktorja zahteva 12 programskih svetnikov: prvopodpisani Branimir Piano, Dejan Cesar, Gregor Drnovšek, Geza Filo, Anuša Gaši, Alenka Gotar, Rok Hodej, Aleksander Hribar, Robert Pajek, Andrej Prebil, Alenka Sivka in Jelka Stergel.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nevzdržne razmere v hiši, ukinjanje oddaj, mobing, grožnje ...

Zaposleni opozarjajo na nevzdržne razmere, poseganje v novinarsko in uredniško avtonomijo, ukinjanje oddaj, zunanjih dopisništev, mobing in grožnje stavkajočim z odpuščanjem. Zato je prišlo do padca gledanosti TV Slovenija in tudi ugleda oziroma zaupanja v javno RTV, še navaja skupina programskih svetnikov. Kot poudarjajo, generalni direktor tudi ni zagotovil izpolnjevanja programsko-produkcijskega načrta za letošnje leto, zato ga je moral programski svet spreminjati in dopolnjevati.

Med programskimi napakami in napakami s finančnimi posledicami med drugim naštevajo ukinjanje oddaj Studio City, Globus, Moje mnenje, Politično s Tanjo Gobec in Z Mišo.

Predvideno je, da bo programski svet pobudo za predčasno razrešitev obravnaval prihodnji ponedeljek. Toda Andreja Graha Whatmougha na sejo ne bo, saj je po neuradnih informacijah na bolniškem dopustu. Za nadomeščanje pred programskim in nadzornim svetom ter svetom delavcev pa je vse do preklica pooblastil direktorja Televizije Uroša Urbanijo.

Urbanija osumljen zlorabe uradnega položaja

Direktor Televizije Urbanija ima sicer te dni tudi druge skrbi, vezane na njegovo prejšnjo funkcijo direktorja vladnega urada za komuniciranje. Na Twitterju je te dni namreč razkril, da so mu kriminalisti v petek izročili vabilo, da kot osumljenec poda obvestila o kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z neplačevanjem nadomestila za opravljanje javne službe Slovenski tiskovni agenciji. Ovadbo je podala Pravna mreža za varstvo demokracije maja lani. Po informacijah STA-ja je ljubljansko okrožno državno tožilstvo policiji dalo čas do sredine januarja, da ovadbo dopolni.

Bodo o razrešitvi sploh lahko glasovali?

Ob tem se poraja vprašanje, ali bo programski svet v ponedeljek o razrešitvi sploh lahko glasoval. Grahu Whatmoughu bi namreč moral programski svet v skladu s statutom omogočiti, da o očitkih poda mnenje, a ga, kot kaže, na seji ne bo. "Prepričan sem, da je to namerno izogibanje," je povedal programski svetnik Piano.

Grah Whatmough naj bi ob tem po navedbah iz vrst zaposlenih svoje pooblastilo tudi antedatiral, saj da ga je poslal 5. decembra, nanj pa napisal datum 1. december. "S tem je želel prikriti, da gre za dejansko skrivanje in izogibanje odgovornosti," so zapisali na družbenih omrežjih. Do 5. decembra naj bi namreč normalno opravljal svoje delo, čeprav bi bilo s pooblastila mogoče sklepati, da ga že pet dni ni na delovnem mestu, so dodali.

Generalni direktor se na pobudo za razrešitev še ni odzval. V službi za komuniciranje zaradi odsotnosti direktorja odziva za zdaj ne morejo zagotoviti.