Projekt Simbioza poteka že tretje leto zapored. Foto: BoBo
Projekt Simbioza poteka že tretje leto zapored. Foto: BoBo
Povežite se s spletom tudi vi

Izobraževalne delavnice, na katerih bodo mladi prostovoljci starejšim omogočili izobraževanje o osnovah računalništva in mobilne telefonije, bodo potekale vse do petka na več kot 340 lokacijah po vsej Sloveniji.

Odprtja letošnje izvedbe projekta se je udeležil tudi predsednik DZ-ja Janko Veber, ki je poudaril, da Simbioza v obliki povezovanja mladih in starejših obema generacijama prinaša znanje in izkušnje, ki so ključni za samozavest. "To pa je ključno za uspeh Slovenije," je dejal.

Ob tem se je Veber v nagovoru udeležencem delavnice v knjižnici pošalil, naj pazijo, da jih računalnik ne bo preveč pritegnil in bi potem posledično pozabili na srečevanje in komuniciranje v živo.

16.000 tečajnikov in mentorjev
Simbioza je največji vseslovenski prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših, v preteklih dveh letih pa je povezala okoli 16.000 starejših tečajnikov in mladih mentorjev. Letos bo projekt ponudil celoletni program socialnega podjetništva Simbioza mojstri.

Ta program, ki se bo začel novembra, bo vse leto omogočal izobraževanje mladih iskalcev prve zaposlitve. Na predmetniku bodo socialne veščine, računalništvo, delo s starejšimi in podjetništvo, vse pa bo podkrepljeno tudi s prakso. Za začetek bo Zavod Ypsilon, organizator Simbioze, oblikoval dve testni izobraževalni skupini v Ljubljani in Mariboru.

V Ljubljani pa so septembra odprli medgeneracijski center Simbioza, ki bo čez vse leto deloval kot prostor za stik in izmenjavo znanj med generacijami.

Povežite se s spletom tudi vi