Za vse prekrške, ki ogrožajio prometno varnost, bodo vozniki še bolj udarjeni po žepu. Kazen za najhujše prekrške je po novem 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja ter 1.200 evrov globe, sta pojasnila ministra. Foto: BoBo
Za vse prekrške, ki ogrožajio prometno varnost, bodo vozniki še bolj udarjeni po žepu. Kazen za najhujše prekrške je po novem 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja ter 1.200 evrov globe, sta pojasnila ministra. Foto: BoBo
Nespamet za volanom bo še bolj udarila po žepu

Namesto enega zakona bodo varnost v cestnem prometu od zdaj urejali štirje zakoni - zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah, zakon o motornih vozilih in zakon o voznikih. Ob tem je notranja ministrica Katarina Kresal pojasnila, da hkrati s spremembami zakonodaje prihajajo tudi organizacijske spremembe. S 1. septembrom bo celotna prometna zakonodaja prešla v pristojnost ministrstva za promet. Novo prometno zakonodajo so tako poleg Kresalove predstavljali še minister za promet Patrick Vlačič, minister za zdravje Dorjan Marušič in minister za pravosodje Aleš Zalar.

Višje kazni za hude prekrške
Zakon o pravilih cestnega prometa predvideva strožje sankcioniranje voznikov, ki jih policija zaloti pri prekrških, ki so neposredno povezani s hujšimi posledicami prometnih nesreč. Vožnja po nasprotni strani avtoceste, prekoračitev hitrosti za več kot 50 kilometrv na uro v naselju, pobeg s kraja nesreče, odklonitev alkotesta in vožnja pod vplivom alkohola oziroma drog bodo kaznovani z 18 kazenskimi točkami, odvzemom vozniškega dovoljenja in 1.200 evri globe. Na drugi strani bodo znižane globe za prekrške, ki ne vplivajo bistveno na varnost cestnega prometa.

Z novelo zakona o prekrških, ki bo v vladno in parlamentarno proceduro vložena septembra, pa bo za hujše prekrške med drugim uveden začasen odvzem vozniškega dovoljenja vse do konca postopka o prekršku. Za kršitelje, ki jim je bil izrečen ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, pa se zdaj določa obvezno udeležbo na kontrolnem zdravstvenem pregledu in programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo oziroma udeležbo v rehabilitacijskih programih.

Policist odloči, ali bo voznik pridržan
Spremenjen bo tudi režim pridržanja voznikov. Pogoji za pridržanje pri različnih kategorijah voznikov bodo od zdaj izenačeni, policist pa se bo lahko tudi odločil, da v določenih primerih pridržanja ne odredi.

Prav tako je posebna pozornost namenjena dvigu standardov usposabljanja vseh, ki sodelujejo pri usposabljanju kandidatov za voznike. "Dvignili smo izobrazbene zahteve za učitelje vožnje in za učitelje predpisov," je pojasnila Kresalova in dodala, da so celotno izobraževanje teh kadrov prenesli iz zasebnih pooblaščenih organizacij na javne visokošolske zavode.

Nespamet za volanom bo še bolj udarila po žepu