Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po vsej Sloveniji so organizirali 201 prostovoljsko aktivnost, katerih rdeča nit bo naslavljanje osamljenosti z namenom krepitve vezi med posamezniki, organizacijami in skupnostmi.

Aktivnosti bodo potekale v več kot 100 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 350 organizacij in 10.000 prostovoljcev, so pojasnili.

Aktivnosti, ki bodo na voljo, bodo med drugim dobrodelne akcije, izmenjevalnice, medgeneracijske aktivnosti in čistilne akcije. Z letošnjim Dnevom za spremembe prostovoljke in prostovoljci skušajo pregnati osamljenost.

"Imamo moč, četudi v izrednih razmerah, en dan spremeniti v doživetje za spomin," so v Slovenski filantropiji povzeli izjavo direktorice Tereze Novak.

Akcije pa so se že lotili v Mladinskem centru Nova Gorica. V petek so končali zbiranje ustvarjalnih prispevkov na temo osamljenosti za posebno izdajo časopisa z naslovom Spremembe, ki ga bo izdal Dom na Krasu in bo izšel konec aprila, je pojasnila direktorica centra Ana Raganzini.

Dan za spremembe je največja vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. Že od leta 2010 nagovarjajo prebivalce Slovenije, da se skupaj vsaj za en dan lotijo prostovoljstva, so še dodali pri Slovenski filantropiji.