Koliko je oslabitev prizadela gasilce, se bo pokazalo šele ob naslednjih nesrečah. Foto: BoBo
Koliko je oslabitev prizadela gasilce, se bo pokazalo šele ob naslednjih nesrečah. Foto: BoBo
Gasilci opozarjajo na odtegovanje denarja


Poleg denarnih rezov za upravo za zaščito in reševanje ministrstvo za obrambo zmanjšuje tudi financiranje delovanja društev in organizacij s tega področja, povsem pa denimo ukinja sredstva za opremo za prostovoljne gasilce in reševalce.
V SDS-u menijo, da bi morali te tri milijone vrniti v proračun in da je nedopustno, da je obrambni minister Jakič privolil v tako zmanjševanje sredstev. Da bo to vplivalo na kakovost posredovanja, opozarjajo tudi gasilci. Osnovna zaščitna oprema gasilcev je namreč pogosto dotrajana, denarja za novo opremo pa v teh časih preprosto ni vedno dovolj.
Še lani milijon, letos nič
Do zdaj je država gasilcem in reševalcem pomagala pri nabavi opreme, letos recimo še s skoraj milijonom evrov. Prihodnje leto pa za opremo ni predvideno prav nič. Glavni viri prihodkov so za gasilska društva sicer lokalne skupnosti in prostovoljni prispevki, a v Gasilski zvezi Slovenije opozarjajo še na eno past pri prekinitvi financiranja opreme od države:
"S sofinanciranjem iz države smo mi tudi postavili določene pogoje, da se nabavlja kvalitetna oprema po dolgoročnih načrtih, po merilih za opremljanje, da se res nabavi tisto, kar je nujno potrebno. S tem ko zmanjšamo, damo to na nič, pa zgubimo tudi nadzor," je dejal Franci Petek poveljnik Gasilske zveze Slovenije.
Jakiču, da je grobar gasilstva
V stranki SDS ocenjujejo, da je tako nižanje sredstev drastično in neresno ter celo, da je obrambni minister Roman Jakič celo grobar slovenskega gasilstva.
A minister to zanika: "Seveda to ni res. Mors s sprejetim proračunom za leti 2014 in 2015 še vedno zagotavlja ključne zmogljivosti obrambnega sistema in sistema varstva pred nesrečami." Ob tem je še poudaril, da bodo gasilski domovi med tistimi, ki bodo opravičeni nepremičninskega davka. Treh milijonov pa da upravi za zaščito in reševanje preprosto ni mogoče vrniti.

Gasilci opozarjajo na odtegovanje denarja