Protestniki v Marezigah. BoBo/Borut Živulović
Protestniki v Marezigah. BoBo/Borut Živulović

V Marezigah se je na protestu zbralo od 250 do 300 ljudi in od 50 do 100 policistov, je za TV Slovenija poročal Dean Jelačin. Protest je odziv na odločitev, da SDS svoje srečanje južnoprimorske regije pripravi v Marezigah, ki veljajo za zibelko antifašističnega upora. 15. maja 1921 se je namreč tam zgodil marežganski upor, kar je povzročilo prve smrtne žrtve med antifašisti. In prav letos je Mestna občina Koper, ki na ta dan praznuje praznik, počastila stoto obletnico, je poročal Jelačin.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V stranki SDS pravijo, da je izbor kraja naključen in da ni povezan z zgodovinskimi dogodki. Protest je sicer bil miren, protestniki so vzklikali in žvižgali, je še poročal Jelačin.

Policisti so oglobili protestnika, ki je v avtomobil, s katerim se je pripeljal predsednik stranke Janez Janša, vrgel jajce, pa je poročal Radio Slovenija.

Notranji minister Aleš Hojs je na Twitterju zapisal: "V Marezigah čudovito srečanje članov in simpatizerjev stranke SDS, tudi s predstavitvijo kandidatov. Na drugi strani primitivizem in agresija levega fašizma s podporo strank SD, Levica, SAB, LMŠ in MSM medijev."

"Naša stranka obstaja 30 let, a nikoli nismo nikogar motili, ko se je pripravljal na volitve /.../ Ne pustite se ustrahovati, pojdite na volitve," je po poročanju portala Nova24TV dejal Janša. "To, kar se dogaja zunaj šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost," je dodal.

Organizator regijskega srečanja stranke SDS Silvano Radin je po poročanju portala 24ur dejal, da protestniki zlorabljajo zgodovino. "Tega kraja nismo namerno izbrali, ampak smo tu že imeli srečanja, pa ni bilo izgredov nasprotnikov," je poudaril Silvano.

"Policisti zadevo spremljajo skladno z določbami zakona o javnih zbiranjih," so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili s Policijske uprave Koper. Konkretnega števila aktiviranih policistov niso navedli.

Protestna ljudska skupščina: To je posmehovanje

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Marezige so pojem primorskega boja proti fašizmu, kjer so se goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašistom. Pregnali so fašistične provokatorje, marežganski upor pa je prišel v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu ne samo na slovenskih tleh, temveč tudi v svetovnem merilu. Provokacija Janeza Janše in SDS-a je očitna in nizkotna. S svojo prisotnostjo se SDS kot podpornik in sodelavec neonacistov posmehuje vsem žrtvam fašizma v Marezigah, na Primorskem in širše. Posmehuje se tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove," so med drugim zapisali v protestni ljudski skupščini.

Srečanje SDS-a in protest v Marezigah