Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Nesprejemljivo je, da ta vlada vsakodnevno povozi odločitve sodišč, ignorira izdane sodbe in sprejema zakone, ki kršijo temeljne človekove pravice in svoboščine. To dejstvo se je ponovno povsem jasno potrdilo z odločitvijo upravnega sodišča o imenovanju delegiranih tožilcev in današnjo sodbo vrhovnega sodišča o nezakonitosti vseh sankcij zaradi neuporabe mask!" so pred protestom v protestni ljudski skupščini zapisali v sporočilu za javnost.

Med zahtevami, ki se morajo po njihovem mnenju vpeljati v zakonodajni red, so med drugim zakonska zaščita žvižgačev, odvzem nepojasnjenega premoženja, krepitev nadzornih institucij, transparentnost institucij in strank, državno opravičilo izbrisanim, omogočanje nenasilnih protestov, solidarna migracijska politika, poprava vseh škodljivih zakonov ter spoštovanje ustave in delitev vej oblasti.

"Vlada načrtno ustvarja razkol v družbi, nasilje in krizno stanje in mora zaradi tega nemudoma odstopiti," so še navedli in dodali, da so trenutne razmere v interesu zgolj premierja Janeza Janše, notranjega ministra Aleša Hojsa in privržencev, ki želijo "ustvariti izredno stanje".

Policisti na petkovih protestih zabeležili 13 kršitev

Policisti so na petkovih protestih v Ljubljani zaznali dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo prekrškovni postopek, 10 kršitev po zakonu o pravilih cestnega prometa in eno iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa. Na protestih se je po njihovih ocenah zbralo okoli 500 ljudi.

Napovedan protest v Marezigah

Protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu petkovih protestov, je za danes napovedala protest v Marezigah, kjer bo regijsko srečanje stranke SDS, na katerem bodo prisotni nekateri poslanci državnega zbora iz regije, ministri, župani in podžupani ter člani izvršilnega odbora SDS-a.

"Marezige so pojem primorskega boja proti fašizmu, kjer so se goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašistom. Pregnali so fašistične provokatorje, marežganski upor pa je prišel v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu ne samo na slovenskih tleh, temveč tudi v svetovnem merilu. Provokacija Janeza Janše in SDS-a je očitna in nizkotna. S svojo prisotnostjo se SDS kot podpornik in sodelavec neonacistov posmehuje vsem žrtvam fašizma v Marezigah, na Primorskem in širše. Posmehuje se tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove," so zapisali v protestni ljudski skupščini.

"Protestnice in protestniki smo skladno s svojimi ustavnimi pravicami v večjem številu spet zavzeli ulice in s tem jasno izrazili, da so nenasilni protesti legitimni in legalni. Vlada ne sme izvajati politično motivirane represije nad nenasilnimi protestnicami in protestniki, kar pa pod diktaturo Janeza Janše danes očitno ni samoumevno. Ne bodo nas zastrašili in utišali. Upor se nadaljuje do padca te vlade. Že v soboto bomo v Marezigah odločno povedali, da v Sloveniji ni prostora za fašizem in politike sovraštva ter razdora," so sporočili po petkovem protestu v Ljubljani.