To je bil najbolj množičen protivladni protest do zdaj. Foto: Reuters
To je bil najbolj množičen protivladni protest do zdaj. Foto: Reuters

Direktor policije Anton Olaj pa je opozoril, da je šlo za neprijavljeno javno zbiranje med epidemijo.

Petkov protest, ki je potekal pod imenom Vseslovenska vstaja za predčasne volitve, se je končal v mirnem duhu. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da policija ni izvedla kakšnih hujših ukrepov. Proti trem organizatorjem protestov vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih, obenem bodo podali dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic. Policisti še nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so še zapisali.

Ustavljen promet na križišču Celovške in Tivolske

Nepregledna množica ljudi je zahtevala odstop vlade in predčasne volitve. Po oceni policije se je zbralo več tisoč protestnikov, po neuradnih ocenah jih je bilo 40.000. Po začetku na Prešernovem trgu in okoliških ulicah so pot začeli po Slovenski cesti, Gosposvetski cesti, nato pa so se ustavili na križišču Celovške in Tivolske ceste. S tem so za nekaj ur zaustavili ves promet v tem delu mesta.

Sorodna novica "Vstaja"; nepregledna množica skandirala "volitve zdaj!"

Nekateri udeleženci protesta so bili opremljeni s transparenti, s katerimi so sporočali, da želijo mirno in varno prihodnost, čisto vodo, da zahtevajo demokracijo, vladavino prava in socialni dialog ter svobodno Slovenijo. Številni so bili tudi oblečeni v majice, s katerimi so opozarjali na položaj Slovenske tiskovne agencije (STA). Množica je skandirala različna gesla in pozivala k takojšnjim volitvam in padcu vlade. Na velik aplavz udeležencev je naletela tudi novica, da državni zbor ni razrešil predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Množica protestnikov je poslušala nagovore različnih znanih Slovencev, ki so vsak na svoj način izražali nezadovoljstvo z vlado. Med njimi so bili Jadranka Juras, Andrej Rozman - Roza, Zlatan Ćordić - Zlatko, Drago Mislej - Mef, Boris A. Novak.

Napolnjen Prešernov trg. Foto: Reuters
Napolnjen Prešernov trg. Foto: Reuters

Pestra množica protestnikov

Med udeleženci protestov je bilo opaziti tudi sindikate, predstavniki sindikalnih central so tudi nagovorili zbrane in med drugim opozorili na odsotnost socialnega dialoga v državi, našteli kršitve pravil pri pripravi zakonodaje in izrazili podporo svobodi medijev. V zbrani množici je bilo opaziti tudi nekatere poslance. Udeležbo na protestu so namreč napovedali v opozicijskih strankah LMŠ, SD in Levica. Udeležili pa so se ga tudi študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki in umetniki ter marginalizirane skupine. Podporo protestnikom so med drugim izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo.

Policija je bila pod budnim očesom monitoringa, ki so ga izvajali opazovalci Pravne mreže za varstvo demokracije in Amnesty International Slovenija. Foto: BoBo
Policija je bila pod budnim očesom monitoringa, ki so ga izvajali opazovalci Pravne mreže za varstvo demokracije in Amnesty International Slovenija. Foto: BoBo

Policija pod budnim očesom monitoringa

Zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je dogajanje spremljal tudi zdravstveni inšpektorat. Kljub njihovemu pozivu številni protestniki niso nosili zaščitnih mask. Amnesty International Slovenija in Pravna mreža za varstvo demokracije pa sta izvajala monitoring protestov.

Monitoring protesta je tako prvič izvedla Pravna mreža za varstvo demokracije s prisotnimi 20 usposobljenimi in nevtralnimi opazovalci. Protesti so potekali mirno in do 21. ure, ko so se uradno končali, niso zaznali posebnosti, so sporočili iz mreže.

Na večurnem protestu sta po njihovih besedah izstopala zgolj dva dogodka, in sicer policijsko identificiranje skupine študentov pred univerzo in prisotnost udeležencev protesta v Študentskem kampusu, kjer je posredovanje policije minilo brez interakcije s protestniki.

Pojasnili so, da se je potreba po monitoringu protestov civilne družbe in nadzoru početja policije dokončno potrdila na zadnjih protestih, ko je policija po mnenju udeležencev uporabila čezmerna prisilna sredstva in protestnike obravnavala selektivno. Po potrebi bodo monitoring nadaljevali, napovedujejo.

Mediji: Protesti pred začetkom slovenskega predsedovanja

Protestni shod je odmeval tudi v tujini, saj so o njem poročali številni evropski mediji. Več jih je zapisalo, da so ljudje odšli na ulice prav pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, s čimer se je še povečal pritisk na slovensko vlado.

Protestniki v petek napolnili Ljubljano