V pomoč tujim delavcem v Sloveniji in tudi delodajalcem bo ustanovljena info točka, kjer bodo na voljo potrebne informacije. Info točka bo delovala kot mobilna enota na večjih deloviščih po Sloveniji, v središču Ljubljane pa bo tudi stalna pisarna, ki jo bodo uradno odprli v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
V pomoč tujim delavcem v Sloveniji in tudi delodajalcem bo ustanovljena info točka, kjer bodo na voljo potrebne informacije. Info točka bo delovala kot mobilna enota na večjih deloviščih po Sloveniji, v središču Ljubljane pa bo tudi stalna pisarna, ki jo bodo uradno odprli v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
Svetlik je povedal, da Slovenija in BiH končujeta pogajanja za sporazum o zaposlovanju, po katerem se bodo državljani BiH-a lahko zaposlovali le prek Agencije za zaposlovanje BiH in Zavoda RS za zaposlovanje. Delavci bodo morali biti vnaprej seznanjeni s plačo in drugimi delovnimi pogoji, takoj pa bo tudi izdano dovoljenje za tri leta. Prvo leto bo moral biti delavec zaposlen pri delodajalcu, ki ga je izbral, drugi dve leti pa se lahko zaposli pri katerem koli delodajalcu v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
Novela daje tudi pravno podlago za izdajo uredbe o nastanitvah tujcev, ki je že pripravljena in bo določala standarde, ki jih bodo morali delodajalci, ki zaposlujejo tujce in jim nudijo tudi nastanitev, izpolnjevati. Foto: MMC RTV SLO
Prenovljeni zakon za zaposlovanje tujcev

V noveli zakona, ki bo zdaj mesec dni v javni razpravi, ministrstvo na novo ureja sezonsko delo in uvaja modro karto ter spreminja pogoje za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja.

"Cilj zakona je, da omogočimo zaposlovanje in delo tujcev v Sloveniji, ko za določeno delo ni ustreznih domačih delavcev. Če in ko jim omogočimo dostop do našega trga dela v Sloveniji, pa je naša dolžnost, da imajo ustrezne pogoje dela, življenja in bivanja ter da to nato ustrezno nadziramo," je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Nič več nujnost dela pri istem delodajalcu
Da mora Slovenija spremeniti zakonodajo na tem področju, je znano že nekaj časa, saj naša ureditev ni usklajena z zakonodajo Evropske unije. Hitro ukrepanje ministrstva pa so sprožili marčevski protesti tujih delavcev, ki jim delodajalci niso izplačevali plač in prispevkov. Za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja za tri leta tako delavcu po novem ne bo več treba delati neprekinjeno dve leti pri istem delodajalcu, ampak bo pogoj vsaj 22-mesečna neprekinjena zaposlitev pri katerem koli delodajalcu.

Strožji nadzor delodajalcev
Delodajalec pa bo moral pred izdajo delovnega dovoljenja dokazati, da ima poravnane davke in prispevke za delavce, ter v šestih mesecih pred vložitvijo vloge predlagati obračun davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja. Novela zaostruje tudi pogoje za izdajo dovoljenja za zastopnike, in sicer bo moral tujec, ki bo ustanovil kapitalsko gospodarsko družbo in za zastopnika imenoval tujca, izkazati lastništvo ali najem poslovnih prostorov.

Kapitalske gospodarske družbe, ki že poslujejo, bodo morale v postopku pridobivanja delovnega dovoljenja za zastopnika dokazati še, da izplačujejo plače ter davke in prispevke. "S temi pogoji bodo odpravljeni fiktivni naslovi in težave različnih inšpekcijskih organov in davčne uprave v primerih, ko tujcev ni bilo na vpisanem naslovu," je povedal minister Svetlik in dodal, da je bilo v preteklih letih takšnih primerov več tisoč.

Modra karta za visokokvalificirane kadre
Skladno z evropsko zakonodajo se uvaja modra karta, s katero želijo privabiti visokokvalificirane kadre. Dobil jo bo lahko delavec z visokošolsko izobrazbo, ki ima vsaj pet let delovnih izkušenj in mu bo delodajalec zagotovil plačo v višini vsaj 1,5-kratnika povprečne mesečne bruto plače v državi. Omogočala mu bo mobilnost znotraj EU-ja, a le, če bodo ti pogoji izpolnjeni v vsaki državi. Delavec s to karto bo lahko po petih letih dela v posamezni državi v tej državi dobil tudi dovoljenje za stalno bivanje.

V gradbeništvu ne bo več sezonskega dela
Novosti so tudi glede sezonskega dela, saj predlog zakona ukinja sezonsko delo v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu, ker, tako minister, "te dejavnosti postajajo vse bolj nesezonske". Delodajalci bodo lahko še vedno zaposlovali tujce tudi za nekaj mesecev, pri čemer bo zavod za zaposlovanje pri izdaji dovoljenja nadziral trg dela. Sezonsko delo tujcev bo po novem mogoče le v kmetijstvu in gozdarstvu.

Novosti le za tiste, ki še ne delajo v Sloveniji
Prav tako ne bo več treba vsako leto določati kvote novih delovnih dovoljenj, ampak bo vlada kvoto lahko določila glede na stanje in predvidena gibanja na trgu dela. Letošnja kvota 12.000 dovoljenj je do konca aprila izkoriščena 12,8-odstotno. Lanska kvota 24.000 pa je bila izkoriščena polovično.

Novosti ne bodo veljale za delavce, ki že delajo v Sloveniji, pravijo na ministrstvu. Trenutno je namreč zaposlenih 76.500 tujcev, kar je 17 odstotkov manj kot v tem času lani.

Prenovljeni zakon za zaposlovanje tujcev