Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Udeleženci shoda, kritični do Golobove vlade in trenutnega stanja v državi, so nezadovoljstvo z vladajočo koalicijo izražali tudi s transparenti, na katerih so med drugim vladajoči politiki sporočali, da se pravica do vladanja konča, ko se začne "škodovati lastni državi, krasti, lagati svojim ljudem". Opaziti pa je bilo tudi napise, kot so "Golobova vlada, ne, hvala" in "Golob, dost' te mamo, odleti na jug".

Na shodu v organizaciji SDS-a se je zbralo več tisoč ljudi. Številni so z različnih koncev Slovenije prišli z vlakom ali avtobusi. Posamezni udeleženci so v izjavah med drugim izrazili nasprotovanje vzpostavitvi azilnega doma v Središču ob Dravi in na Obrežju, vladi pa so očitali tudi višanje davkov in "netransparentno porabo davkoplačevalskega denarja". "Take vlade, kot jo imamo zdaj, ne potrebujemo," je dejal eden od udeležencev.

Shoda so se med drugim udeležili tudi poslanci in vidnejši predstavniki SDS-a, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik SDS-a Janez Janša, ki je shod napovedal že na slavnostni akademiji ob 35-letnici stranke pred dobrim mesecem. Shod je označil za prvo glasno budnico, naslednja pa bo po njegovih besedah 9. junija, ko bodo potekale volitve v Evropski parlament.

Med vidnejšimi obrazi stranke na shodu sicer ni bilo denimo poslancev Anžeta Logarja in Eve Irgl, ki sta s Platformo sodelovanja obiskala Obalo, je poročal STA.

Janša: Čas je za predčasne volitve

Janša je nagovoril večtisočglavo množico. Foto: BoBo
Janša je nagovoril večtisočglavo množico. Foto: BoBo

Janša je poudaril, da je zaupanje ljudi v vlado na izjemno nizki ravni. "Zgrmeli smo na zgodovinsko dno legitimnosti katere koli vlade v Sloveniji in to z vidika slovenske ustavne ureditve čim prej terja predčasne volitve. To je edini način, ki ga pozna demokracija, da se ljudstvo in država izkopljeta iz takšnega močvirja," je na shodu povedal Janša, ki je opozoril, da smo v Sloveniji trenutno priča "vladavini nesposobnih".

Prvak opozicije je med nagovorom dejal, da sta Slovenijo v zadnjih dveh letih doleteli dve katastrofi, in sicer poplave in Golobova vlada. "Namesto da bi ob silni večini, ki jo imajo v parlamentu, odgovorno upravljali državo, so vladanje razumeli kot prisvajanje te države," je dejal.

Glede migracij je dejal, da je treba pomagati beguncem, materam in otrokom, ki bežijo iz držav v vojni. Dobrodošli so tudi delovni migranti, ki imajo urejene dokumente, a se morajo prilagoditi našemu načinu življenja. Prebežniki, ki nezakonito prečkajo mejo, pa kršijo zakon in po njegovih besedah posledično nimajo česa početi v Sloveniji. V Ljubljani azilni domovi pokajo po šivih, zato bi problem zdaj radi razselili po Sloveniji, je bil kritičen Janša.

Vladi je očital, da posnema svetovno levico, ki "se je nekoč borila za delavce, danes pa samo še za lastne žepe in migrante". Ob tem je dodal, da to počnejo zato, ker "želijo iz migrantov narediti nove volivce, ker jim domačih zmanjkuje".

Janša se je med drugim obregnil tudi ob korupcijsko afero Litijska in ob tem Golobovo vlado posvaril, da ne bo večno na oblasti. "Nekoč se bo to raziskalo, in kar bo ukradeno, bo treba vrniti," je dodal.

Janša: Stopiti moramo skupaj

Za izhod iz "močvirja", v katerem se je znašla Slovenija, je treba narediti tako kot ob lanskih poplavah in stopiti skupaj. "Iz tovarne za izdelavo novih obrazov prihajajo vedno slabši izdelki," je bil kritičen Janša.

Janša je dejal tudi, da SDS ni izključevalna stranka. "Kdor ni proti nam, je lahko z nami. Vendar naj bo hkrati jasno: kar so porušili, bomo zgradili nazaj, in kar so pokradli, bo vrnjeno ljudem," je nadaljeval.

Hojs: Golob naj odstopi tako kot cesar Dioklecijan

Spregovoril je tudi nekdanji notranji minister in ljubljanski mestni svetnik Aleš Hojs, ki je vladavino Roberta Goloba primerjal z rimskim cesarjem Dioklecijanom.

Peticija proti azilnim domovom

Na odločitev vlade, da bo v občinah Brežice in Središče ob Dravi postavila azilna domova, so se že pred shodom kritično odzvali tudi v podmladku SDS-a, Slovenski demokratski mladini. Prek spletne platforme so po njihovih besedah v dveh tednih namreč zbrali več kot 11.000 podpisov pod peticijo, ki zahteva takojšen preklic te odločitve in vključenost lokalne skupnosti v odločitve, ki vplivajo na njihova življenja in varnost. Mednarodna sekretarka SDM-ja Zala Tomašič je napovedala, da jih bo predala premierju Golobu, je poročal STA

Namen današnjega shoda je bil "vsem, ki uničujejo našo domovino", jasno povedati, da imajo dovolj, so v preteklih dneh na družbenih omrežjih napovedovali v SDS-u. Kot so še zapisali v vabilu, je "čas za novo slovensko pomlad". "Slovenija zmore več," so še poudarili. Na shod so sicer vabili tudi prek plakatov po Sloveniji, na katerih je pod napisom Dovolj! fotografija predsednika vlade Goloba. Zbrane so na Kongresnem trgu pozivali tudi k včlanitvi v SDS.

Plakati, s katerimi SDS vabi na protest, so neokusni, je dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Foto: Zajem zaslona
Plakati, s katerimi SDS vabi na protest, so neokusni, je dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Foto: Zajem zaslona

Arčon: Na protest vabijo z neokusnimi plakati

Na shod so vabili tudi s plakati po Sloveniji, na katerih je pod napisom Dovolj! fotografija predsednika vlade Roberta Goloba, kar je podpredsednik vlade iz vrst Gibanja Svoboda Matej Arčon ocenil kot neprimerno in neokusno.

Shod sta komentirala tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon in minister za delo iz vrst Levice Luka Mesec. Tanja Fajon je dejala, da imajo ljudje pravico do izražanja, bi si pa namesto protestov in stavk na ulici želela rešitve za ljudi. Medtem je Mesec ocenil, da ne gre toliko za protest proti vladi kot za mobilizacijo baze SDS-a za evropske volitve.